17.07.2024.
HomeSvijetEksplozija i pozar na mostu koji spaja Rusiju i Krim

Eksplozija i pozar na mostu koji spaja Rusiju i Krim

 

Kako javljaju agencije i očevici s lica mjesta, Kerčki most koji spaja poluotok Krim sa teritorijem Rusije od jutros je u plamenu!

Ovaj omraženi simbol ruske okupacije ukrajinskog poluotoka uzdrman je strahovitom eksplozijom koja se desila na dijelu mosta preko koga se odvija željeznički saobraćaj.

Fotografije koja stižu sa lica mjesta svjedoče o plamnenu koji ja zahvatio veliki broju vagona na vozu koji se nalazi na mostu sa kojeg se šire ogroman crni dim.

Prema tvrdnjama svjedoka, eksplozija koja se mogla čuti na udaljenosti od nekoliko kilometara desila se jutros oko šest sati dok je voz prolazio mostom. Nije poznato za sada šta je bio uzrok. Na nekim snimcima vidi se još jedan požar, na maloj udaljenosti od glavnog požara.

Na najnovijim snimcima vidi se da je srušen dio saobraćajnog mosta koji se nalazi paralelno sa željezničkim tračnicama.

Ruska novinska agencija TASS javila je da je na mostu eksplodirala cistarena sa gorivom. Jedan visoki dužnosnik okupatorskih vlasti na Krimu je kazao da “lukovi mosta nisu oštećeni”. Drugi zvaničnik na Krimu je rekao da je u toku gašenje cisterne sa gorivom i da će se nakon toga znati razlozi i posljedice požara.

Kerčki most se sastoji od dva paralelna mosta, željezničkog i cestovnog koje je sagradila Rusija 2014. nakon okupacije ukrajinskog poluotoka Krim. Njegova dužina je oko 19 kilometara a otvorio ga je osobno ruski predsjednik Vladimir Putin označavajući ga kao trajnu vezu okupiranog poluotoka od “majčicom Rusijom”.

Eksplozije na Kerčkom mostu dešavaju se u vrijeme kada ukrajinska vojska bilježi velike uspjehe na svim frontovima, uključujući i južnu okupiranu oblast Herson.

Pored simboličke vrijednosti koje ovaj most ima za Rusiju, on je nezaobilazna logistička opskrbna ruta za ruske vojne snage na Krimu koji se već više od osam godina nalazi pod ruskom okupacijom.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti