22.07.2024.
HomeNovostiEkonomski stručnjak Zoran Pavlović otkriva da RS ima ozbiljan dug u odnosu...

Ekonomski stručnjak Zoran Pavlović otkriva da RS ima ozbiljan dug u odnosu na budžet

Realno stanje je da se mnogo više ulaže u infrastrukturne objekte, a mnogo manje u nešto što je realno, a to su proizvodnja i dobijanje gotovog proizvoda koji bi se mogao izvesti”, kaže Zoran Pavlović, ekonomista ističući da u ovom trenutku u Republici Srpskoj nema pomoći realnom sektoru u nekoj većoj mjeri te da dovođenje stranih investitora u Republiku Srpsku nije baš prisutno.

“Osim investitora koji čak napuštaju Republiku Srpsku. Ono što je karakteristika za zemlje u razvoju, ako možemo tako da kažemo, je da traže mogućnosti da dovedu one investitore koji su na neki način izgubili mogućnost proizvodnje u Ukrajini ili Rusiji, da ih dovedu u svoje zemlje kao što to radi Srbija, tako da ta mogućnost koja stoji pred Bosnom i Hercegovinom je vrlo slabo ili gotovo nikako iskorištena”, kaže Pavlović za televiziju N1.

Što se tiče pitanja zaduživanja Republike Srpske, Pavlović kaže da RS ima definisan iznos duga preko pet milijardi, a da je okvir za budžet za 2023. godinu preko pet milijardi.

“Ako govorimo o scenariju bečkog duga, odnosno bečke berze i obveznica koje su tamo plasirane, u prospektu koji je prezentiran investitorima na bečkoj berzi, jedna klauzula je rekla da ukoliko Republika Srpska nije u stanju vratiti dobijena sredstva, onda je svaki vlasnik obveznice u mogućnosti privatizirati bilo koju firmu kojoj je Vlada više od 51 posto vlasnik.

Ono što je iznos koji se mora servisirati, to je dug veličine 380 miliona KM ili 180 miliona eura. Ja lično mislim da je Vlada onim aranžmanom s Mađarskom obezbijedila dvije trećine, jer taj kredit je oko 220 miliona ili 110 miliona eura, a na to nedostajuća sredstva su tih nekih 150-160 miliona, tako da bi se to dalo riješiti kako iz samog budžeta i nekog kratkoročnog zaduženja na domaćem tržištu.”

Podsjetiću samo, kaže Pavlović, da je u dokumentu koji je usvojen vezano za budžet Republike Srpske rečeno da međunarodno zaduženje može biti finansirano do 6,5 procenata kamate.

“Tako da su Kinezi, odnosno kineske banke, vjerovatno vrlo pažljivo proučile situaciju s obveznicama koje je emitovala Republika Srpska i da su možda zaključili da je to s jedne strane vrijedan instrument koji se može prihvatiti u slučaju bilo kog investicionog aranžmana, ali s druge strane za tako velike banke neko kreditiranje putem obveznica od strane kineske banke prema Republici Srpskoj je zaista mali novac koji bi možda mogao biti dogovaran. Možda je to bio razlog između ostalog i razgovora koji je premijer Višković imao u Pekingu”, rekao je Pavlović.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti