02.05.2024.
HomeNovostiBh. građani sve češće žrtve prevara putem interneta

Bh. građani sve češće žrtve prevara putem interneta

Zbog sve većeg broja korisnika interneta, u Bosni i Hercegovini posljednjih godina je veći i rizik od raznih prevara. Da su sve češće prijave kažu i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Glavni razlog zašto građani budu prevareni je želja za lakom zaradom.

Unatoč mnogim upozorenjima građani i dalje nasjedaju na razne oblike prevare. Lažne web stranice, lažni profili, sve su to alati koji koriste prevaranti kako bi uvjerili ljude u ono što zapravo ne postoji.

Da naivni građani sve češće nasjedaju kažu i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, koji je zaprimio više prijava. Građanima savjetuju da, umjesto što daju podatke o bankovnim karticama, sumnjive slučajeve prijave policijskoj stanici.

BAHRUDIN DŽELALAGIĆ, glasnogovornik Uprave policije USK

“Upozoravamo građane da svoje podatke ne daju nepoznatim licima, jer banke niti druga pravna lica od istih putem telefona ili društvenih mreža to ne traže”.

Jedan od glavnih razloga zašto građani bivaju prevareni uglavom je želja za lakom zaradom, a tehnike i vrste manipulacija kojima se prevaranti služe su brojne. “Fishing”, “nigerijska prevara” ili “daleki rođak” su najčešće.

SENAD DŽANANOVIĆ, cyber security ekspert

“Naši građani treba da provjere da li se radi o legitimnim sredstvima. Druga stvar, možda i bitnija, da li uopšte očekuju jedno takvo javljanje i poruku. I treća da za realizaciju uplata, putem bilo koje platforme, oni ne moraju davati bilo kakve kartične podatke. Postoje putem paypala, ali ni za to ne trebaju podaci kartični već drugačiji”.

EDIN BAJRIĆ, vlasnik informatičke tvrtke

“Građani moraju sami da raspoznaju. Ne postoji ništa džabe, nešto što će neko dijeliti. Ko dijeli, dijeli u humanitarne svrhe. Ovako svaki put iza toga stoje prevare. Ne dajte informacije kada vas neko nazove”.

Zakon u našoj zemlji prepoznaje i tretira lažno predstavljanje, odnosno krađu identiteta, međutim istraživanja su pokazala da ove prevare uglavnom rade napadači iz drugih država. Zbog toga je rijetkost da prijave dočekaju sudski epilog, a oštećeni svoj novac

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti