17.07.2024.
HomeNovostiČANAK: "Vučić se plaši da ga Putinov režim ne ubije, Vulin je...

ČANAK: “Vučić se plaši da ga Putinov režim ne ubije, Vulin je dio službe koja je slijepo odana Kremlju koje se predsjednik Srbije plaši!”

Vijest da je kritičar režima Vladimira Putina, Vladimir Kara Murza, osuđen u Rusiji na 25 godina zatvora, u Srbiji je dočekana uz podsjećanje na aferu u kojoj je glavni akter bio aktuelni šef BIA Aleksandar Vulin, a nekadašnji ministar policije, koji je, prema tvrdnjama Kara- Murze, dostavljao Kremlju informacije o sastancima ruskih opozicionara u Beogradu, 2021. godine.

Kako je naveo u intervjuu za Nova. rs, snimci su dati Nikolaju Patruševu, sekretaru za nacionalnu bezbjenost u Kremlju, nakon čega je uhapšen njegov kolega Andrej Pivovarov.

U tom intervjuu početkom 2022. godine, rekao je: „U maju prošle godine (2021. godine) Vulin je boravio u Moskvi kako bi predao transkripte naših razgovora sa sastanka u Beogradu. Tad se sastao sa Patruševim, a zatim su formirali takozvanu Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“.

“Putin je Hitler 21. vijeka, a Rusija – Treći rajh”

“Ruska Federacija predvođena Vladimirom Putinom je trenutno nacistička država. Kao takva ona se ponaša u skladu sa nacističkim tradicijama. Bavi se ukidanjem različitosti na svaki način, i sve to apsolutno može da se poistovjeti sa događajima u Njemačkoj. Kao što su u Njemačkoj prvi stigli u koncentracione logore neposlušni Nijemci i protivnici Hitlera, tako se i u Rusiji u koncentracione logore, koji se eufemistički nazivaju zatvori sa “najstrožijim mjerama”, dovode najprije unutršnji neprijatelji. Tu je potpuno jasno da neće bilo ko iz njih izaći živ”, kaže za Danas Nenad Čanak, nekadašnji predsjednik Liste socijaldemokrata Vojvodine.

Putin kao Hitler 21. vijeka, dodaje on, koristi identičnu argumentaciju kao i njegov istorijski prethodnik, a to je ideja da je Rusija uvijek bila za mir, da ona nikada ne bi bila u ratu nego da je to morala kako bi štitila pravo svog naroda koji je bio zlostavljan u Ukrajini. Čak je i propaganda matrica, napominje Čanak, po istoj linija kao što je to bila u Hitlerovo vrijeme.

“Vulin je kompleksaš impresioniran pukom silom i moći koju neograničena vlast daje”

“To kome je Aleksandar Vulin nosio podatke o neprijateljima tog sistema… On je više nego očigledno u prijateljskim vezama sa ljudima iz Kremlja, impresioniran kao i svaki kompleksaš pukom silom i moći koju neograničena vlast daje. Tako da uopšte nije nejasno zašto i kako je on pudlica tog Kremlja i zašto je toliko impresioniran tog ruskom beskropuloznošću i ničim skrivanim prezirom prema ljudskom životu i ljudskim pravima”, kaže Čanak.

Na pitanje zašto ga Vučić drži u vladi i na vlasti, zašto ga stalno premiješta sa jednog na drugo mjesto u odnosu na to što Rusiji nazivaju ministarstvima sile, Nenad Čanak ističe da je Vučić u više navrata stavljao do znanja da će Rusi da ga ubiju ukoliko bude neposlušan.

“A, najslikovitiji primjer toga je bio onaj kada su pred njegovim očima davili psa, prije nekoliko godina u Rusiji, prilikom zvanične posjete, u okviru nekakvog eksperimenta. Što je bila jasna poruka, da ako to može da se desi psu, može da se desi svakom. A, na stranu što izbušene bezbjednosne strukture u Srbiji koje nisu reformisane nakon petog oktobra…Vulin je dio službe koja je slijepo odana Kremlju koje se Vučić plaši. Za svoj život. Vučić se ne plaši Vulina, već onih čiji je Vulin sluga”  kaže Čanak.

“Vulin u BIA dobija selektivne informacije”

Prema njegovim riječima, najdalje što je mogao da ode je da Vulina postavi za fiktivnog šefa BIA.

“Ja sam potpuno siguran da iznutra BIA za Vučićeve potrebe rade drugi ljudi, a Vulin dobija selektivne informacije. Vidite, sa mjesta ministra odbrane, pa na mjesto šefa policije, a potom na mjesto šefa BIA, pa to je jasno da je dio impresioniranosti Kremlja ministarstvima sile, jer je i sam Vojislav Koštunica, sjetite se, koji je bio dio te strukture koja je iskreno branila pristup bilo kome iz tih struktura i bilo kakvu šansu za reformaciju…, hoću da kažem da je i Koštunica i DSS uvijek insistirao da ima ta ministarstva sile…”, kaže Nenad Čanak.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti