17.07.2024.
HomeNovostiEkonomska nezavisnost izlaz iz kruga nasilja

Ekonomska nezavisnost izlaz iz kruga nasilja

Žene žrtve nasilja moraju biti ekonomski neovisne kako bi osigurale sebi budućnost i izašle iz kruga nasilja, cilj je projekta “Izgradnja ekonomske otpornosti žena žrtava rodno zasnovanog nasilja kroz ekonomsko osnaživanje i poboljšanje pristupa za ostvarivanje prihoda”. Projekat realizuje Udruženje “Vive žene” iz Tuzle.

Projekat je počeo 2021. godine i u njemu učestvuje grupa od 20 žena.

“Sa ženama radimo na pružanju psihosocijalne podrške već osam mjeseci, ali radimo i na edukacijama koje pomažu u njihovom zapošljavanju i samozapošljavanju. Osnažujemo ih i dajemo im ideje kako bi one prekinule lanac ekonomskog nasilja i nasilja u porodici, osnažile se i postale samostalne”, kazala je Anamarija Divković iz Udruženja “Vive žene” i dodala da su neke žene već pronašle posao.

Ekonomsko osnaživanje žena veoma je bitno kako bi one mogle promijeniti svoj način života i više ne biti žrtva nasilja.

“Kada ste ekonomski neovisi, kao žrtva nasilja možete lakše izaći iz jedne nasilne zajednice i razmišljati o vlastitoj dobrobiti i dobrobiti svoje djece”, smatra Aida Cirpuković iz pomenutog udruženja.

Ovaj socioekonomski model se zasniva na partnerstvu javnog, nevladinog i privatnog sektora i podrazumijeva odgovornost sve tri strane u smislu da se olakša prepoznavanje ekonomski zavisnih žena žrtava nasilja do njihovog zaposlenja. Već su obavljeni određeni razgovori sa poslodavcima, a već dosta lokalnih firmi zapošljava ovu kategoriju.

“Dosta poslodavaca ne zna za ovu kategoriju, ne zna da su prisutne na tržištu. Želimo da se one institucionalno evidentiraju, da se napravi baza podataka štiteći njihov identitet, da se predstave njihove vještine i da poslodavci zaposle žene žrtve nasilja”, pojasnio je Admir Čavalić, ekonomista i opštinski vijećnik, koji radi na ovom projektu.

Kroz projekat će se realizirati okrugli stolovi o potrebama zapošljavanja žena žrtava nasilja, koji daju prostor za prijedloge i preporuke, koji mogu biti integrirani u pomenuti dokument koji je važan za zapošljavanje i samozapošljavanje žena žrtava nasilja na području TK.

Inače, Analiza programa i mjera za ekonomsko osnaživanje žrtava nasilja u FBiH, koju je uradio Gender centar FBiH, pokazuje da su do sada provedene mjere kratkoročne, neodržive i neefikasne, jer donose samo privremenu ekonomsku stabilnost i osobe zaposlene tim mjerama prilično brzo se vraćaju u nezaposlenost. Postoje razni razlozi zašto se žene žrtve nasilja ne prijavljuju na ove programe: nedostatak informacija, zahtjevan postupak prijave, skromno prethodno radno iskustvo i nemogućnost zagovaranja svojih prava.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti