19.04.2024.
HomeSportZmajevi predvođeni Džekom i Pjanićem na Bilinom polju savladali Finsku

Zmajevi predvođeni Džekom i Pjanićem na Bilinom polju savladali Finsku

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je u nevjerovatnoj utakmici večeras u Zenici savladala Finsku sa 3:2!

Bio je to duel 4. kola Lige nacija, a s osvojena tri boda Zmajevi su napravili veliki korak ka osvajanju prvog mjesta u grupi, pošto sada imaju osam bodova i lideri su na tabeli. Heroji večerašnje pobjede BiH su Miralem Pjanić i Edin Džeko, a slavili smo uprkos očajnoj partiji naše odbrane koja je napravila ogroman broj grešaka.

Treba reći da nas je Finska zaista još jednom propisno namučila i pokazala da je ekipa koja nam nimalo “ne leži”, ali borbeni Zmajevi su uspjeli nošeni maestralnim partijama Džeke i Pjanića da trijumfuju

Ofanzivno su od prve minute krenuli Zmajevi, pa je Sanjin Prcić prijetio već u drugoj minuti. Uhvatio je volej na više od 25 metara, a lopta je otišla malo pored stative.

Uslijedio je korner za BiH, a nakon ubačaja Miralema Pjanića defanzivac Finske rukama na tlo obara Edina Džeku i to je penal za Zmajeve!

Pjanić je preuzeo odgovornost i u 5. minuti donio prednost našem državnom timu od 1:0. Ipak, Zmajevi su ekspresno upropastili fantastično otvaranje utakmice.

U 8. minuti Džeko glavom sa 6-7 metara šutira malo pored gola, a dvije minute poslije Finska poravnava na 1:1. Nakon akcije po desnoj strani sam u našem kaznenom prostoru je ostao Pukki te je nakon prizemnog ubačaja pogodio za 1:1. Asistirao mu je Kallman.

Osam minuta poslije BiH je mogla do vodstva, ali Duljevićev udarac iz neposredne blizine brani golman Finaca Hradecky! Uslijedio je kontranapad Finske preko Pukkija, koji ovaj put loptu prebacuje do Kallmana, Hadžikadunić stoji predaleko od njega i Kallman pogađa za 1:2…

Već u 23. minuti Luka Menalo je mogao poravnati, ali šutirao je malo pored gola. Međutim, do poravnanja BiH dolazi u 29. minuti. Pjanić je tada magičnim dodavanjem gotovo sa naše polovine izbacio Džeku oči u oči s Hradeckim, a bila je to šansa koju Dijamant ne propušta.

U VAR sobi se dugo provjeravalo da li je Džeko bio u ofsajdu, ali sudije su odlučile da nije i to je 2:2!

Do kraja poluvremena nije bilo promjene rezultata, iako je Menalo imao jednu dobru priliku u sudijskoj nadoknadi.

Bolje ekipa Ivayla Peteva ulazi i u nastavak utakmice, a na pauzi je selektor u igru uveo Amira Hadžiahmetovića i Hrvoja Miličevića umjesto Harisa Duljevića i Sanjina Prcića.

Upravo je Hadžiahmetović prvi prijetio volej udarcem s ivice kaznenog prostora, ali nije idealno zahvatio loptu. Stevanović je na početku drugog dijela bio jako aktivan na desnoj strani, u nekoliko navrata je lijepo probio, ali njegove pokušaje povratnih lopti i centaršuteva uspjeli su osujetiti Finci.

U 56. minuti je Pukki nakon nove katastrofalne greške naše odbrane imao kolosalnu šansu, ali je šutirao pored gola. Dvije minute poslije Džeko to kažnjava!

Krunić je sjajno ostavio loptu Dijamantu petom, a on se namjestio na 17 metara i majstorski matirao Hradeckog za 3:2! Mogla je Finska uzvratiti preko Niskanena osam minuta poslije, ali on je fulio čisti zicer!

U 72. minuti Finci prijete preko Jensena, ali njegov udarac zaustavlja Šehić. Četiri minute poslije je Džeko mogao riješiti pitanje pobjednika. Maestralni Pjanić ga je sjajno izbacio u jednu kontru, Džeko je izašao sam pred Hradeckog, ali on ga uspijeva nekako zaustaviti!

Pukki je uputio opasan udarac u 83. minuti, ali je izblokiran i lopta je završila pored stative, a u 86. minuti Džeko šutira glavom nakon ubačaja Gojaka iz kornera. Loptu je lako uhvatio golman gostiju.

Do kraja je ostalo 3:2!

Liga nacija, 4. kolo:

Bosna i Hercegovina – Finska 3:2 (Pjanić 5’p, Džeko 28’ 58’ / Pukki 10’, Kallman 18’)

Stadion Bilino polje (Zenica). Gledalaca: 10.000. Sudija: Georgi Kabakov (Bugarska). Žuti kartoni: Prcić, Gojak, Petev (BiH); Vaisanen (Finska).

BiH: Šehić – Stevanović, Hadžikadunić, Ahmedhodžić (od 73. Kovačević), Kolašinac (od 68. Ćivić) – Prcić (od 46. Miličević), Pjanić (od 77. Gojak), Krunić – Menalo, Duljević (od 46. Hadžiahmetović), Džeko.

Finska: Hradecky – Jensen, Väisänen (od 46. Ivanov), Tenho, Nissilä (od 46. Kamara), Soisalo – Schüller (od 59. Lod), Lingman, Niskanen – Pukki, Källman (od 73. Pohjanpalo).

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti