25.07.2024.
HomeNovostiEdi Rama "pročitao" Vučića: "Došao je na vlast na krilima najradikalnijih desnih...

Edi Rama “pročitao” Vučića: “Došao je na vlast na krilima najradikalnijih desnih stavova, negator genocida i učesnik agresije na BiH”

Blizak poltički saveznik Aleksandra Vučića, premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za austrijski list Die Presse izrazio je zabrinutost zbog ruskog utjecaja u regionu, skrećući pažnju na negativni efekat koji ona ostvaruje u bh. entitetu Republici Srpskoj te kako se rat u Ukrajini reflektuje i na Zapadnom Balkanu.

“Zanimljivo je da je Rama označio Srbiju kao čvrstog saveznika Rusije na Balkanu, u isto vrijeme poručivši da više ne treba vršiti pritisak na Srbiju da slijedi sankcije EU prema Rusiji. Zaključuje da vlada Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić ne bi politički preživjeli sankcije Rusiji. Premijer Albanije u svom intervjuu Die Presse-u razdvaja uticaj Rusije od Aleksandra Vučića i šalje poruku kako je Vučić umjereni političar kojeg zapad treba štititi, jer ako njegova vlast ne preživi zamjenit će ga radikalnija opcija”, navode iz Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) te nadalje ističu:

“Također, akcentiranjem negativnog uticaja RS-a Rama nagovještava da postoje pukotine na relaciji Dodik – Vučić, pozicionirajući Dodika kao glavnog oponenta evropskih vrijednosti, a ne najuticajnijeg srbijanskog predsjednika od vremena Miloševića. U stvarnosti Aleksandar Vučić je istinski zagovarač antizapadnih stavova koji očigledno odlično manipuliše sa domaćom i svjetskom javnosti. Vučić je došao na vlast na krilima najradikalnijih desnih stavova. Negator je genocida i zapadnih vrijednosti, i učesnik agresije na Bosnu i Hercegovinu s puškom na ramenu. On sam kreira radikalne stavove u Srbiji koje iznose drugi političari kako bi o sebi stvorio percepciju umjerenog državnika. Žalosno je što u premijeru Albanije ima čvrstog saveznika”, navode iz IGES-a.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti