14.06.2024.
HomeNovostiĐukanović najavio autokefalnu pravoslavnu crkvu Crnogoraca

Đukanović najavio autokefalnu pravoslavnu crkvu Crnogoraca

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je kako je moguće da vlast u Crnoj Gori nakon obnove državne samostalnosti obnovi i crkvu koja bi postala autokefalna i priznata, nazivajući postupanja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori “cirkusom”.

“Ponudili smo rješenje da postoji pravoslavna crkva koja će okupiti sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori. Ako SPC to odbija, bit će crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori. Ali onda ćemo mi stvarati crkvu nacionalnih Crnogoraca. Potrudit ćemo se da takva crkva bude autokefalna i priznata”, priopćio je Đukanović na konferenciji za medije povodom dvije godine od njegovog stupanja na funkciju predsjednika.

Prosvjede SPC-a u Crnoj Gori povodom usvajanja zakona u slobodi vjeroispovijesti nazvao je “cirkusom”.

“SPC ne pripada pravo da njeni velikodostojnici predvode, kako kažu, pobunjeni narod. Dosta je bilo tog cirkusa. Morat će biti ono što im pripada: vjerska zajednica koja će biti dio društva i ni milimetar više od toga”, poručio je Đukanović.

Istaknuo je da nema dileme oko toga da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti otvorio mnoga pitanja, te da su neka isplivala na površinu.

Taj zakon, između ostaloga, regulira vlasništvo nad imovinom vjerskih zajednica i predviđa da će svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a bili su imovina države Crne Gore prije gubitka njene neovisnosti 1918. i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

Đukanović je rekao da će ono što je oteto od crnogorske države u posljednjem stoljeću će biti vraćeno Crnoj Gori.

“Sva imovina koju je SPC stekla zakonito, neka joj je sretna. Oteto će opet biti vraćeno Crnoj Gori. Zakon je otvorio pitanje opstanka Crne Gore. Ambicija preko određenih strukutra da preuzmu sudbinu Crne Gore u svoje ruke. A to bi značio kraj i prinošenje Crne Gore na žrtvenik Srbije. Ne nudite nam okrvavljene formule za budućnost Crne Gore i Balkana”, poručio je predsjednik Crne Gore.

On je naglasio da ocjene o crnogorskoj stabilnosti dolaze s najrelevantnijih političkih adresa gdje se govori da je Crna Gora sidro stabilnosti Balkana, te da je najveći demokratski projekt Europe nakon rušenja Berlinskog zida.

Đukanović je naglasio da je zastrašujuće nepovjerenje između Istoka i Zapada, te da se Crna Gora našla na vatrenoj liniji, ali su se njeni nacionalni interesi poklopiio s onima EU-a i NATO-a.

Podsjetio je da mu se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov osobno obratio nazivajući ga “izdajnikom ruskih interesa.”

Đukanović je istaknuo da je iskustvo u borbi s pandemijom koronavirusa učvrstilo povjerenje građana u kvalitetu politike koja upravlja državom, najavivši parlamentarne izbore za jesen.

Milo Đukanović na vlast u Crnoj Gori došao je 1991. i od tada se vlast u državi nije mijenjala.

Đukanović je za gotovo 30 godina vlasti obavljao šest puta premijersku funkciju, a ovo mu je drugi put da je na funkciji predsjednika Crne Gore, prenosi Hina.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti