27.05.2024.
HomeNovostiTek što je stupio na dužnost direktora Uprave policije TK Safet Ibrahimović...

Tek što je stupio na dužnost direktora Uprave policije TK Safet Ibrahimović saslušan u Tužilaštvu

Zbog nezakonitog izbora direktora Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona Kantonalnog tužilaštvo je intenziviralo predistražne radnje, saslušavaju se svi učesnici donošenja sporne odluke, a danas je saslušan i direktor Uprave policije Safet Ibrahimović. Tužilaštvo je već sugerisalo Vladi i Nezavisnom odboru da preispitaju svoju odluku za koju se osnovano sumnja da je nezakonita.

Kao svjedok danas je u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona saslušan Safet Ibrahimović, direktor Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kanton. Njegovim izborom Nezavisni odbor, resorni ministar i Kantonalna vlada su prekršili Zakon o unutrašnjim poslovima koji zabranjuje izbor kandidata koji u toku mandata ispunjava uslove za penziju. Ibrahimović, prema evidenciji Uprave policije, ispunjava uslove za starosnu penziju.

Predistražnim radnjama je utvrđeno da je audiozapis sa sjednice Vlade na kojoj je donesena ta odluka neupotrebljiv. Saslušavaju sve sudionike donošenja sporne odluke. Do sada su saslušani pojedini članovi Vlade, kao i predsjednik Nezavisnog odbora Hidajet Mahmutbegović.

Odmah nakon imenovanja Ibrahovića Kantonalno tužilaštvo je uputilo Vladi i Nezavisnom odboru obavijest u kojoj im sugeriše da preispitaju svoju odluku, za koju se osnovano sumnja da je nezakonita i suprotna Zakonu o unutrašnjim poslovima. Vlada čeka konačnu odluku Nezavisnog odbora, a Nezavisni odbor Tužilaštvo, od kojeg su zatražili da utvrdi eventualne neregularnosti u vezi s izdavanjem različitih dokumenata Uprave policije o uslovima za penzionisanje.

– Unutar dva mjeseca izdata su dva različita rješenja. Pošto se tim stvarima bavi Tužiteljstvo, ne bih da šire obrazlažem. U svakom slučaju, svaku odluku koja je u skladu sa zakonom ova vlada će da poštuje – poručio je Denijal Tulumović, premijer Tuzlanskog kantona (SDA).

Ibrahimović je već započeo smjene nepodobnih kadrova u Upravi policije. Na njegovom udaru se našao i istražitelj koji je dosad dokumentovao najsloženije predmete korupcije i zloupotrebe položaja u koje su bili umiješani pojedini visokorangirani službenici Uprave policije i MUP-a Tuzlanskog kantona.

Izvor: Omer Hasanović, Federalna.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti