01.03.2024.
HomeNovostiZrak u Sarajevu i Visokom jutros je vrlo nezdrav, u Tuzli niko...

Zrak u Sarajevu i Visokom jutros je vrlo nezdrav, u Tuzli niko ne mjeri, niti objavljuje pokazatelje zagađenosti

Kvalitet zraka jutros u 7.00 sati je opasan za stanovništvo na području Ilijaša gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 322. Upozorava se na ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore, a najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom.

Prema mjerenjima u 7.00 sati zrak je vrlo nezdrav za stanovništvo i na području glavnog grada BiH, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 269, Visokog gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 239, kao i na području Kaknja gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 210.

U takvim uvjetima upozorava se stanovništvo da su kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Zrak je također nezdrav na području Zenice i Travnika gdje je indeks kvaliteta zraka u 7.00 sati iznosio 197 i 187, te u Vogošći i Banjoj Luci gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 183 i 182.

U tim kao i drugim sredinama sa nezdravim zrakom moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti, dok bi produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Zrak je jutros umjereno zagađen i na području Jajca, Livna i Mostara gdje je indeks kvaliteta zraka u 7.00 sati iznosio 100, odnosno 66 i 64, podaci su Eko akcije koja prikuplja podatke o kvaliteti zraka u gradovima širom BiH.

Kvalitet zraka jutros je jedino dobar na podrućju Bihaća gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 33.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

PM2,5 ili fine čestice su one koje su puno opasnije jer su manje od 2,5 mikrometra ili mikrona (μg) pa lakše i dublje mogu prodrijeti u organizam. One nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva (ispušni plinovi iz automobila, grijanje na drva ili ugalj i sl.), a sastoje se uglavnom od sulfata, nitrata, amonijaka, organskog i elementarnog ugljika, teških metala, poput olova, mangana, bakra, kadmija, cinka, nikla, vanadija i kroma.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti