Drama srbijanskih turista u Grčkoj: Svi putnici iz krcatog aviona završili u karantinu!

0

Više od 100 srbijanskih turista koji su jučer popodne avionom iz Beograda doputovali u Atinu, umjesto na plaži, završilo je u karantinu zbog koronavirusa!

Kako javljaju mediji iz Srbije, oni su u glavni grad Grčke doputovali avionom “Air Serbije”, a po slijetanju na aerodrom “Elefterios Vanizelos” i prolasku kroz carinsku i pasošku kontrolu, srbijanske turiste dočekale su ljekarske ekipe grčkog Instituta za narodno zdravlje (EODY), koje su svima redom uzele bris kako bi ih testirali na koronu. Ali, umjesto da im uz uzimanje ličnih podataka, adrese hotela i kontakt-telefona dozvole da nastave put, policija ih je sprovela pravo u specijalne hotele-karantine, gdje će u strogoj izolaciji morati da sačekaju rezultate testa na Covid-19.

Kako su im grčke vlasti objasnile, tamo će morati da ostanu najmanje 24 sata. Međutim, ako se ispostavi da je samo jedan putnik pozitivan na koronu, svi putnici, pa i oni zdravi, bit će zadržani u karantinu punih 14 dana, uz jako obezbjeđenje grčke policije. Zapriječeno im je da, ako neko bude pokušao da pobegne iz karantina, platit će kaznu od čak 5.000 eura!

S velikim problemima suočavaju se i srbijanski putnici koji stižu turističkim autobusima. Pojedine turističke agencije već su počele da prevoze putnike do obala Grčke, ali ono što je problematično jeste da postoji mogućnost da određeni broj putnika bude podvrgnut testu na koronavirus. Ukoliko se ispostavi da makar jedan turista ima koronu, svi putnici iz tog autobusa morat će u karantin! U izolaciji se ostaje dokle god dva testa ne pokažu da više nema zaraze, što je, u najboljem slučaju, dvije sedmice.

Koliko su u Grčkoj ozbiljni po ovom pitanju, najbolje svjedoči podatak da su otvorili čitave hotele-karantine, u koje planiraju da “prebacuju” turiste zaražene koronom. Na pojedinim fotografijama ovih hotela vidi se da ih čuva policija, a da je tu već doveden jedan broj turista iz stranih zemalja, koji su, očigledno, bili pozitivni.

Što se ostalih preventivnih mjera tiče, nije jasno hoće li Grci na granicama strogo voditi računa da li u autobusima putnici nose maske i sjede na svakom drugom sjedištu, kako je propisano mjerama grčke vlade.