14.07.2024.
HomeNovostiDošao je trenutak da Rusija stigmatizira izdajicu: “Vučić nije Erdogan niti je...

Došao je trenutak da Rusija stigmatizira izdajicu: “Vučić nije Erdogan niti je Srbija Turska”

Ruski medij RIA Novosti objavio je veliki tekst o tome kako je “Beograd naučio Rusiju lekciji”, a u kojem se autor David Narmania osvrnuo na navode o isporuci srbijanskog oružja Oružanim snagama Ukrajine.

Narmania za RIA Novosti piše da je povod za ovaj tekst izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je kazao da oružje proizvedeno u Srbiji može dospjeti u rukse Oružanih snaga Ukrajine.

“Je li moguće da se to dogodi? Nema sumnje. No, aleternativu imamo? Da ne proizvodimo (oružje)? Da ne prodajemo?”, kazao je Vučić.

Ista tema pojavila se krajem veljače: tada se pokazalo da srbijanske granate M-21 za MLRS Grad isporučuju Oružanim snagama Ukrajine. Naravno, ne izravno, nego preko Turske, koja ga prodaje Slovačkoj, a ona Ukrajini.

Vučić je u novom intervjuu istaknuo i da će se Beograd pridružiti zabrani preprodaje tehnologije dvojne namjene Moskvi. “Nećemo biti centar za ponovni izvoz bilo čega u Rusiju”, rekao je.

“Vučić nije Erdogan”

Kako piše Narmania, došao je trenutak da se stigmatizira izdajicu, no postoji nekoliko važnih “ali”.

Naime, on objašnjava se Srbija našla u stisku onih koji joj žele nažao i da je oni žele obilježiti kao posljednjeg ruskog saveznika u Eruopi. Podsjeća i na eskalaciju na Kosovu, navodeći da je to posljedica ranjive pozicije Beograda.

“Imamo partnera koji je, prije početka specijalne vojne operacije (kako Rusija naziva rat u Ukrajini), vješto sjedio na dvije stolice, surađujući i s Moskvom i Bruxelessom. Ali, Vučić nije Erdogan i Srbija nije Turska pa se u trenutnim uvjetima Beogradov manevarski prostor suzio se na iglene uši”, piše Narmania.

Dodaje da cilj Zapada bio izbaciti Ruse iz Europe te da je bilo samo pitanje trenutka kada će povući Srbiju iz ruske orbite. Zaključuje da se velike riječi poput “prijatelji” i “braća” u međunarodnoj politici mogu koristiti samo pod navodnicima, a osobito u ovom teškom razdoblju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti