23.04.2024.
HomeNovostiDodik kao nekad Karadžić: Bošnjacima "odredio" da "mogu da žive na 25...

Dodik kao nekad Karadžić: Bošnjacima “odredio” da “mogu da žive na 25 posto svoje teritorije i da im ne treba više”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je cilj svih pritisaka na RS njeno obesmišljavanje, slabljenje i prisiljavanje da prihvati nametnute odluke. On je istakao da su svi potezi vlasti RS usmjereni ka očuvanju Dejtonskog sporazuma i ustavnih nadležnosti ovog bh. entiteta, dodavši da neće odustati od odbrane Republike Srpske i srpskog naroda i da nikad neće žrtvovati interese RS zbog ličnog komoditeta.

“Neću odustati, ma kako će se to odraziti na mene. Neću stati, idem do kraja da se borim, ma kako se to odrazilo na mene lično. Ako vidim da RS ima problem, ja ću pitati narod na referendumu šta i kako dalje”, kazao je Dodik u svom obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

Prema njegovim riječima, doći će trenutak kada će RS morati da odluči o svom daljem statusu.

Nametanje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH ocijenio je kao zabijanje “noža u leđa” u BiH, ocijenivši da će “vađenje tog noža biti veoma bolno”.

To je urađeno da se dodatno ponizi RS, najavljujući da će nastaviti da vodi politiku koja isključivo odgovara Republici Srpskoj.

“SAD, Velika Britanija i Njemačka su kolonizatori, uzurpatori i udruženi kriminalni poduhvat rušenja ustavnog poretka u BiH. Vode hibridni rat i protiv RS i Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića”, kazao je Dodik.

Optužio ih je da čine sve da destabilizuju Srbiju i učine je “lakim plijenom” za sprovođenje svoje politike, ne poštujući međunarodno pravo i potpisane sporazume u vezi sa rješavanjem pitanja Kosova.

Dodik je ove zemlje optužio da uz pomoć dijela opozicije i nevladinih organizacija i medija u RS vode “obojenu revoluciju” protiv ovog entiteta.

U svom obraćanju Dodik je negirao da se u Srebrenici desio genocid, a optužio je i Ustavni sud BiH i strane sudije u njemu da rade protiv Republike Srpske.

Ocijenio je i da su Tužilaštvo i Sud BiH “mjesto terora prema RS i Srbima”, tražeći da Narodna skupština RS to usvoji kao “istorijski termin”.

Naveo je i da je pred početak sjednice parlamenta dobio poruku da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uputio pismo patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju u kojem Schmidt traži sastanak s njim (Dodikom), dodavši da patrijarh “zna šta on misli o Schmidtu”.

Dodik je ponovio da BiH “nije ustavna zemlja” niti je zemlja koja ima budućnost, ocijenivši da je najbolji način da strane u BiH “sednu i mirno se raziđu”, navodeći da Bošnjaci objektivno “mogu da žive na 25 posto svoje teritorije i da im ne treba više”.

“Jedini cilj Bošnjaka-muslimana je da unište RS centralizacijom BiH i raseljavanjem Srba, dok bi one koji ostanu u BiH stavili pod svoj jaram. Bošnjacima ne vjerujemo i s njima više ne možemo surađivati”, kazao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da su sve krize u BiH počele nametanjem i odlukama stranaca, te istakao da će Republika  Srpska osporiti sve nelegalne odluke koje je najavio da će donijeti Christian Schmidt.

“Nijednu krizu nisu izazvale odluke domaćih organa, parlamenata, vlada, a pogotovo ih nisu izazvale zajedničke odluke u vladama entiteta i u Parlamentarnoj skupštini”, istakao je Stevandić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o aktuelnoj bezbjednosnoj i političkoj situaciji u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

On je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske u pravnom timu napravila spisak svih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN kojima su imenovani drugi visoki predstavnici, kao i obavještenje o Schmidtu koji je prošao bez imenovanja i rezoluciju kojom nije imenovan, nego je odbačena u Vijeću sigurnosti.

“Na više od 1.600 adresa smo poslali ove dokumente. Dobili smo 50 odgovora koji su dovoljni da počnemo razne procese na mnogim mjestima, pa čak i u parlamentu Njemačke”, naglasio je Stevandić.

Stevandić je rekao da Republika Srpska i dalje vodi postupak u njemačkom parlamentu, najavljujući da će voditi postupak i u Strazburu.

U Banjaluci se održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se razmatra trenutna bezbjednosna i politička situacija u svijetu i njen uticaj na Republiku Srpsku.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti