Dodik iz bolnice objavio “rat” Ukrajini: Izvršio je “napad” – razornim neznanjem

0
Kako su i ranije naveli iz kabineta, ikona koju je Dodik uručio Ministarstvu vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu nije ukradena već je ona osveštena i u vlasništvu jedne porodice iz Republike Srpske.

U zahtjevu je navedeno da je ikona uručena uz još dva porodična poklona i rakiju koje je Dodik poklonio Lavrovu te da se prema njihovim saznanjima ova ikona ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga niti jedne zemlje.

Kako saznajemo, zatražili su od Ambasade Ukrajine u BiH da pojasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština ove zemlje, da iznese relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet izvorima te da samim time objasni i predoči dokaze kome i u kojem periodu je ona pripadala ukoliko ih posjeduje.

Zatražili su i to da navede da li se ona nalazi na bilo kojoj listi otuđenih predmeta koje Ukrajina traži.

Osim toga, naveli su i to da Dodikov kabinet i dalje teži dobrim diplomatskim odnosima s Ukrajinom i da zbog toga žele da se razjasni ova situacija.

Saznajemo da su naglasili da očekuju odgovor kako bi mogli odbaciti sve insinuacije koje je Ukrajina pokazala prema Dodiku da nedavanje informacija spada u “agresivnu politiku”.

Iz kabineta su naglasili da do sada nisu podržali nijednu rezoluciju, deklaraciju ili pravni akt koji zadire u unutrašnja pitanja Ukrajine, niti one koji se tiču otvorenih pitanja koje Ukrajina ima sa drugim zemljama.

Podsjećamo da je danas Ministarstvo vanjskih poslova Rusije predalo ikonu Ambasadi BiH u Moskvi koja bi sutra trebala stići u BiH i biti predata Interpolu kako bi se istražilo njeno porijeklo.

Iz Rusije su obećali svu pravnu pomoć u ovom slučaju, a o njemu je i Tužilaštvo BiH formiralo predmet.

A.B./Klix.ba