16.04.2024.
HomeNovostiLavrov vratio ukradenu ukrajinsku ikonu Ambasadi BiH u Moskvi, Dodik je čeka...

Lavrov vratio ukradenu ukrajinsku ikonu Ambasadi BiH u Moskvi, Dodik je čeka u bolnici

I ranije je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije obećalo da će vratiti ikonu, a danas prilikom tog čina su obećali pomoć, odnosno, sve raspoložive pravne mehanizme kako bi se razjasnile sve okolnosti koje se dovode u vezu s ikonom, uključujući i njeno porijeklo.

Kako saznajemo, vraćena ikona sutra stiže u BiH nakon čega bi trebala biti predata Interpolu.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je tokom službene posjete ministru civilnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio ukrajinsku ikonu staru 300 godina za koju se smatra da je pronađena u Lugansku.

Odmah nakon toga, ambasada Ukrajine je uputila notu Ministarstvu vanjskih poslova navodeći da je ikona u njihovom vlasništvu, a portal Klix.ba je prvi otkrio ovaj slučaj.

Nakon toga su brojni zvaničnici tražili odgovore o tome kako da se ikona iz Ukrajine našla u BiH. Iz kabineta Milorada Dodika se nisu dugo oglašavali do prije nekoliko dana kada je njegova savjetnica za vanjsku politiku kazala da je ova tema pokrenuta kako bi bila paravan za potez dvojice članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića koji nisu ugostili Lavrova.

Prije dva dana, ipak su se oglasili iz Dodikovog kabineta rekavši da ikona nije ukradena već da je porodična i osveštena.

U ovaj slučaj je uključeno i Tužilaštvo BiH koje je formiralo predmet kako bi se utvrdilo porijeklo ikone.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti