Diverzija ili provokacija: Hrvatska je na Euru igrala u dresovima s ustaškom šahovnicom na grbu

0

Nevjerovatni gafovi su se događali reprezentaciji Hrvatske na Euru, i to ne samo na terenu, gdje su u glavnim “ulogama” bili Ante Rebić i Joško Gvardiol.

Naime, na dresovima Hrvatske na sve četiri utakmice Eura stajala je zastava s pogrešnim hrvatskim grbom.

Na zvaničnoj zastavi Republike Hrvatske prvo polje šahovnice je crveno, a Vatreni su na Euru imali šahovnicu s prvim bijelim poljem, što je simbol ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

Iako se prvo bijelo polje na hrvatskom grbu koristilo i ranije, ustaški režim ga je najviše promovisao i prvo bijelo polje je postalo zaštitni znak NDH.

Na Euru je praksa da na dresovima ekipa budu zastave država koje igraju taj meč, zajedno s natpisom mjesta i datuma odigravanja susreta.

Tako je jasno uočljivo da su Hrvati sinoć protiv Španije igrali u dresovima na kojima je pisalo Kopenhagen i datum 28. 6. 2021. Španska zastava je bila ispravna, a hrvatska je bila s prvim bijelim poljem na šahovnici.

Za postavljanje ovih grbova i natpisa, kako bi dresovi bili unikatni, zaduženi su ekonomi reprezentacija i pravo pitanje je kako je do ovako velikog propusta došlo. I to ne jednom, već četiri puta?

Da zanimljivost bude veća, Česi i Škoti su na svojim dresovima imali ispravan hrvatski grb, dok ga Englezi i Španci nisu ni stavljali na svoje dresove.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here