Bosanski Srbin Milorad Dodik izjavio da ga takav naziv vrijeđa, ali ga nije uvrijedilo da primi odlikovanje zajedno sa četničkim vojvodom Andrijom Mandićem

0

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je sloboda najvažnija riječ za srpski narod i da je Republika Srpska (RS) upravo posljedica borbe za slobodu srpskog naroda.

“Znali smo da cijenimo stradanje srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu i nismo željeli da to prođemo ponovo. I zato smo odlučili da napravimo Republiku Srpsku. Ona je odraz volje i želje srpskog naroda koji tamo živi. I mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi. Mene vrijeđa kada mi neko kaže da sam bosanski Srbin”, rekao je Dodik nakon što je u Palati Srbija u Beogradu primio odlikovanje od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povodom Vidovdana.

On je rekao da je odlikovanje koje je dobio, kruna političkog i životnog angažovanja, ali da ga doživljava i kao priznanje svim saradnicima i narodu RS.

Dodik je rekao da to ne znači da je nacionalista, kako ga optužuju, već da samo voli svoj narod, da voli da dolazi u Srbiju i da se raduje svakom njenom uspjehu.

On je rekao da je od 2000. godine dobio mnoga odlikovanja ali da mu je današnje odlikovanje, bez imalo patetike, najvažnije i da predstavlja krunu političkog, društvenog i životnog angažmana.

Orden je dodijeljen i crnogorskom političaru Andriji Mandiću, glumcu Predragu Manojloviću, posthumno pjevaču Đorđu Marjanoviću i ministru kulture Bratislavu Petkoviću, Narodnom pozorištu iz Prištine u Gračanici, Spomen parku “Kragujevački oktobar”, Filmskom centru Srbije, virusologu Milanku Šekleru i drugim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here