14.06.2024.
HomeNovostiDirektor Moderne: Kraj pandemije za godinu dana

Direktor Moderne: Kraj pandemije za godinu dana

Izvršni direktor kompanije Moderna Inc Stephane Bancel izjavio je da će se pandemija koronavirusa završiti za godinu dana, s obzirom na to da povećana proizvodnja vakcina obezbjeđuje globalne zalihe.

“Ako pogledate širenje proizvodnih kapaciteta u industriji tokom posljednjih šest mjeseci, do sredine sljedeće godine trebalo bi da bude dostupno dovoljno doza da se svako na ovom svijetu može vakicinisati. Busteri bi također trebalo da budu mogući do potrebnih mjera”, rekao je Stephane Bancel u intervjuu Neue Zuercher Zeitung.

Vakcinisanje će uskoro biti moguće čak i za novorođenčad, rekao je.

“Oni koji se ne vakcinišu, imunizovat će se prirodno, jer je delta varijanta vrlo zarazna. U ovom slučaju ćemo završiti sa situacijom koja je slična situaciji gripe. Ili se možete vakcinisati i imati dobru zimu. Ili se ne vakcinisati i rizikovati da se razbolite i možda završite i u bolnici.”

Na pitanje da li to znači povratak u normalu u drugoj polovini godine, rekao je: “Od danas, za godinu dana, pretpostavljam.”

Bancel je rekao da očekuje da vlade odobre buster vakcine za ljude koji su već vakcinisani jer je rizičnim pacijentima koji su vakcinisani prošle zime “nesumnjivo” potrebno osvježenje.

 

 

 

 

 

 

hina

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti