21.06.2024.
HomeNovostiDeutsche Welle ograničio kritičko izvještavanje o Izraelu

Deutsche Welle ograničio kritičko izvještavanje o Izraelu

Deutsche Welle (DW), njemačka međunarodna medijska kuća, ograničila je kritičko izvještavanje o Izraelu, pozivajući se na posebnu odgovornost Njemačke prema jevrejskoj državi zbog genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Uredništvo DW-a u novom brifingu upućenom svom osoblju nakon aktuelnih dešavanja u toj regiji, zabranilo je svojim novinarima i urednicima da Izrael opisuju kao režim aparthejda (rasistička politika) i izvještavaju o zločinima nad Palestincima.

– Dokument podijeljen i na društvenim mrežama –

U dokumentu na dvije stranice koji je procurio i podijeljen na društvenim mrežama navodi se da naslijeđe genocida i posebna odgovornost Njemačke prema Izraelu i dalje predstavljaju važne osnove Ustava i vanjske politike Njemačke.

“Kao DW, nikada ne dovodimo u pitanje pravo Izraela na postojanje kao države, a ne dopuštamo ni osobama u našim vijestima da to čine”, navodi se u dokumentu.

Još se dodaje da Izrael nikada neće biti nazivan kao režim aparthejda, a također će se izbjegavati povezivanje te države sa kolonijalizmom ili kolonijalistima.

“Poštujemo slobodu govora i mišljenja i pravo ljudi da kritikuju bilo koju od uključenih strana. Međutim, kritika Izraela predstavlja antisemitizam kada se pokušava ocrniti, diskreditirati i delegitimisati država Izrael ili jevrejski narod i kultura”, stoji u dokumentu.

Deutsche Welle je već dugo na meti kritika zbog pristranog izvještavanja o napadima Izraela na Palestince na okupiranim teritorijama.

– Izvještaj organizacije Human Rights Watch –

Međunarodna organizacija Human Rights Watch (HRW) navela je ranije da izraelske vlasti provode aparthejd nad Palestincima.

U izvještaju od 27. aprila ove godine pod naslovom “Prekoračen prag: Izraelske vlasti i zločini aparthejda i progona”, HRW je naveo da izraelske vlasti provode režim aparthejda zasnovan na rasnoj segregaciji protiv Palestinaca.

Navedeno je i da je Izrael dao povlastice Jevrejima u većini okupiranih palestinskih teritorija, uključujući Zapadnu obalu, Istočni Al-Quds (Istočni Jerusalem) i Pojas Gaze.

U izvještaju je objavljeno da je vlada iz Tel Aviva 54 godine omogućavala transfer jevrejskih doseljenika na okupirano palestinsko područje. HRW također navodi da postoji sveobuhvatna politika izraelske vlade da održi dominaciju Izraelaca nad Palestincima. Zaključili su da Izrael sistematski tlači Palestince i pribjegava nehumanim praksama.

U izvještaju su naveli da bi Izrael trebao okončati svoj režim aparthejda i diskriminatornu politiku prema Palestincima i poštivati ​​prava Palestinaca, uključujući okupirane palestinske teritorije, ukinuti zabranu ulaska i izlaska palestinskog naroda u Gazu i Zapadnu obalu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti