15.07.2024.
HomeNovostiDanas protesti građana širom BiH: Protiv divljanja cijena i neefikasne vlasti

Danas protesti građana širom BiH: Protiv divljanja cijena i neefikasne vlasti

Već nekoliko dana putem Facebooka građani iz cijele Bosne I Hercegovine dogovaraju organizaciju protesta koji bi trebali biti održani danas širom države.

Građani su ogorčeni velikim valom poskupljenja svih životnih namirnica i usluga dok plate stagniraju što je dovelo stanovnike BiH u još težu finansijsku situaciju. Od vlasti će danas, napominju na miran način, tražiti brze i efikasne mjere i programe pomoći.

Grupa na Facebooku “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” trenutno broji 25 hiljada članova, dok dodatno više od 30 hiljada ljudi prati stranicu.

Okupljanje u Sarajevu je zakazano u 15:30 sati na platou Skenderije, a protesti bi trebali biti održani ispred državnog parlamenta s početkom u 16:30 sati.

U 19 sati protesti su zakazani i na Trgu Krajine u Banjoj Luci, a organizator je Udruženje Restart RS pod satiričnim sloganom “Nećemo plate, hoćemo obećanja”.

Pored ova dva grada, oko 17 sati protesti su najavljeni i u Mostaru, Tuzli, Zenici, Bijeljini, Bihaću, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Goraždu, Travniku, Gradačcu, Visokom, Cazinu, Trebinju, Vitezu i drugim bh. gradovima.

Organizatori navode da građani u svojim gradovima trebaju tražiti:

 • Suspenziju akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.
 • Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.
 • Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.
 • Smanjenje i ograničenje stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječiju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i gradevinski materijal.
 • Izmjenu Zakona o platama – razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne neto plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije.
 • Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1.000 KM.
 • Smanjenje stope doprinosa na plate, te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1.000 KM.
 • Povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM.
 • Povećanje minimalne plate na 1.300 KM u neto iznosu.
 • Povećanje naknade za demobilisane borce na 20 KM po mjesecu ratnog staža.
 • Adekvatno liječenje djece iz autističnog spektra tj. tim ljekara od neuropedijatra do genetičara ili da se snose troškovi liječenja u drugim zemljama.
 • Centar za obrazovanje i osposobljavanje od rane intervencije do zaposlenja uz stručnu podršku, podršku porodici da bi mogla normalno funkcionirati kroz rad i doprinos društvu, a ne kroz socijalna primanja.
 • Prednost pri zapošljavanju.
 • Dopunu člana 69. Zakona o radu FBiH tj. da se precizira naknada plate u iznosu 100%.

Podsjetimo, protekle subote grupa građana u Sarajevu je protestnom vožnjom iskazala nezadovoljstvo zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva.

Vlasti na svim nivoima, za sada, ostaju poslovično slijepe i gluhe na probleme građana. Inflacija u Bosni i Hercegovini je dostigla najveći nivo u historiji i prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iznosi 14,4 posto na godišnjem nivou, osim toga cijene osnovnih namirnica zabilježile su znatan rast tako da su cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle za 22,7 posto u odnosu na prošlu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti