18.07.2024.
HomeSvijetTurska zaplijenila ruski brod koji je prevozio ukradeno ukrajinsko žito

Turska zaplijenila ruski brod koji je prevozio ukradeno ukrajinsko žito

Brod pod ruskom zastavom koji prevozi hiljade tona žita zaustavile su turske vlasti koje istražuju da li je njegov teret ukraden iz Ukrajine.

Turski carinici djelovali su nakon tvrdnji iz Kijeva da je Zhibek Zholy ilegalno prevozio 7.000 tona žita iz Berdianska, ukrajinske luke na jugoistoku zemlje, a koji je pod ruskom okupacijom. Dužnosnici u Karasuu su naveli da brod čeka isplovljavanje dok se istražuje porijeklo pošiljke.

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, potvrdio je da je brod bio pod ruskom zastavom, ali nije objasnio detalje tvrdeći da je Kremlj u ponedjeljak zatražio razjašnjenje navoda o krađi žitarica. “Brod doista plovi pod ruskom zastavom, ali mislim da pripada Kazahstanu i da se teret prevozio prema ugovoru između Estonije i Turske”, rekao je Lavrov novinarima.

Kijev je optužio Rusiju za krađu žita s okupiranog ukrajinskog teritorija za prodaju na međunarodnim tržištima. Izvoz žitarica ove zemlje čini gotovo 15% ukupnog svjetskog izvoza. Slučaj Zhibek Zholy doveo je u fokus tvrdnje o krađi i stavio tursku vladu u osjetljivu poziciju jer nastavlja tražiti ulogu posrednika između Moskve i Kijeva oko pitanja globalne opskrbe hranom.

Plovidbu Zhibek Zholyja ponosno je najavio šef okupirane regije Zaporizhzhia, u kojoj se nalazi luka Berdiansk, imenovan od strane Moskve, kao “prvog trgovačkog broda” koji će iskrcati zalihe iz luka pod kontrolom Rusije od početka rata. Ured glavnog tužitelja Ukrajine naknadno je pisao turskom ministarstvu pravosuđa 30. juna, tvrdeći da je Zhibek Zholy umiješan u “ilegalni izvoz ukrajinskog žita” i da je bio na putu za Karasu.

Od Turske je zatraženo da “provede inspekciju ovog pomorskog broda, zaplijeni uzorke žita za forenzičko ispitivanje i zatraži informacije o njihovom porijeklu”. Govoreći na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji u nedjelju, ambasador te zemlje u Turskoj, Vasyl Bodnar, rekao je kako se nada da će žito biti zaplijenjeno.

Rekao je: “Imamo punu suradnju. Brod trenutno stoji na ulazu u luku. Zadržale su ga turske carinske vlasti.”

Međutim, i dalje stvarnu poteškoću predstavlja utvrđivane porijekla žitarica. Administracije koje je imenovala Rusija na okupiranim teritorijima također tvrde da rade u partnerstvu s lokalnim poljoprivrednicima na transportovanju žitarica na globalno tržište.

U utorak su vlasti koje je postavila Rusija u jugoistočnoj regiji Zaporizhzhia u Ukrajini objavile sporazum o prodaji žita Iraku, Iranu i Saudijskoj Arabiji.

Ruska novinska agencija Tass citirala je Jevgenija Balitskog, šefa administracije, koji je rekao da ruski poljoprivredni trgovci i državne tvrtke kupuju žito od poljoprivrednika u regiji.

“Cijene trenutno nisu loše”, rekao je Balitsky novinskoj agenciji. Poljoprivrednik dobiva oko 200 dolara po toni žitarica, što je odlično, jer je njegov trošak proizvodnje oko 120 dolara, čak i uzimajući u obzir dugo vrijeme skladištenja, koje je bilo prisilno.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti