25.07.2024.
HomeNovostiPapir trpi sve: Vlada RS-a sakrila gubitak od 50 miliona maraka

Papir trpi sve: Vlada RS-a sakrila gubitak od 50 miliona maraka

Vlada Republike Srpske prikazala je da je budžetski deficit u prošloj godini iznosio 80,6 miliona KM, dok je po nalazu revizije on veći za čak 52 miliona maraka. Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a utvrdila je da Vlada nije realno prikazala deficit i da on ustvari iznosi 132,9 miliona maraka. Ovo je ujedno i glavni razlog zbog kojeg je konsolidovani godišnji finansijski izvještaj za korisnike budžeta RS-a dobio mišljenje sa rezervom.

KOREKCIJA

– U bilansu uspjeha za 2021. godinu iskazani negativni finansijski rezultat tekućeg perioda od 80,6 miliona KM je potrebno korigovati na više za najmanje 52,4 miliona KM, tako da negativan finansijski rezultat tekućeg perioda iznosi najmanje 132,9 miliona maraka, navodi se u revizorskom izvještaju.

Revizori su naveli da je u bilansu stanja iskazan pozitivan finansijski rezultat od 58,8 miliona KM, dok je po njihovom nalazu taj rezultat iskazan većim za najmanje 52,3 miliona KM. U bilansu uspjeha je iskazan negativan finansijski rezultat od 80,6 miliona KM.

Vlada RS-a je organizovana kriminalna organizacija koja donosi nezakonite odluke, od prodaje Ljubije do prodaje Alumine, kaže Vukanović

– Finansijski rezultat tekuće godine, utvrđen kao razlika prihoda i rashoda, iskazan je u negativnom iznosu (80.574.548 KM), odnosno iskazan je gubitak. U toku 2021. godine vršena su direktna knjiženja u korist rezultata, a odnose se na evidentiranja uvećanja vrijednosti puteva i autoputeva (136.875.678 KM), po osnovu ukidanja revalorizacionih rezervi i evidentiranja korekcija prilikom konsolidacije. Nakon svih izvršenih knjiženja u 2021. godini, finansijski rezultat tekuće godine na kraju 2021. iskazan je u pozitivnom iznosu od 58,9 miliona KM, piše u izvještaju.

Republika Srpska se u aprilu prošle godine zadužila 300 miliona eura emisijom obveznica na Londonskoj berzi, a informacije o kupcima, troškovima i ostalim uslovima emisije Vlada Srpske nije željela da objelodani. Do javnosti je dospjela samo informacija da se Srpska zadužila po kamatnoj stopi od 4,75 odsto.

Međutim, izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a otkriva da je za savjetodavne usluge u vezi sa emisijom obveznica na Londonskoj berzi kompanijama Monet broker, Societe generale, Unicred bank, Allen&Overy, te BDK advokati plaćeno 5,3 miliona maraka.

POSLUŠNICI

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović za Oslobođenje kaže da nije nikakvo čudo što je “marionetska vlada Radovana Viškovića prikrila suficit u budžetu”. Pravo iznenađenje bi bilo, dodaje on, kada bi Vlada Srpske saopštila tačne i objektivne informacije.

– Vlada RS-a se godinama zadužuje po nepovoljnim kamatnim stopama i sada je sve došlo na naplatu. To je organizovana kriminalna organizacija koja donosi nezakonite odluke, od prodaje Ljubije do prodaje Alumine. Sve će da raskuće da bi ostali na vlasti. Radovan Višković je zaslužio nekoliko doživotnih robija, kao i njegovi ministri. Svi su oni poslušnici Milorada Dodika, istakao je Nebojša Vukanović za Oslobođenje.

Piše: Goran Dakić / Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti