20.05.2024.
HomeNovostiDa li je scenarij Bešlagića i Karadžina za rušenje Vlade TK -...

Da li je scenarij Bešlagića i Karadžina za rušenje Vlade TK – račun bez krčmara?

Tuzlanski kanton trenutno se nalazi u političkoj blokadi, jer je aktuelna Vlada izgubila podršku većine. Kao posljedica toga nije usvojen Budžet TK za narednu godinu.

Vladu TK podržavaju zastupnici SDA, DF-a, SD-a i SBiH, a njih je ukupno 17. Novu većinu u TK čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB sa 18 ruku.

Nova većina pokušala je smijeniti Vladu TK na hitnoj sjednici 16. decembra, ali je na to Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a podržao ga je i dopredsjedavajući Boris Krešić. Prije smjene Vlade TK, klubovi sva tri naroda i Skupština kao kolektivno tijelo, izjašnjavali su se o smjeni rukovodstva Skupštine. I za tu tačku dnevnog reda zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pokrenuo je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović. Zapisnik sa sjednice upućen je Ustavnom sudu FBiH na izjašnjavanje.

Nakon toga 28. decembra sazvana je još jedna sjednica, a na dnevnom redu bili su Budžet i finansijski planovi Službe za zapošljavanje i Zavoda zdravstvenog osiguiranja, međutim, dnevni red nije usvojen, a posljedično i nijedan dokument.

– Ukoliko Vlada TK ne podnese ostavku do petka ja ću se povući i zatražiti da prvi naredni s liste Naše stranke uđe u Skupštinu TK. Pošto se radi o zastupniku iz srpskog korpusa dobijamo Klub Srba, koji će spriječiti daljnu blokadu – najavio je šef Kluba zastupnika Naše stranke Selim Bešlagić, nakon sjednice na kojoj nije usvojen dnevni red.

Međutim, zastupnici koji podržavaju Vladu TK tvrde da scenarij koji je zamislila nova većina nije izvodiv, a kao dokaz za to nude pismo visokog predstavnika Valentina Inzka zastupnicima u Skupštini Srednjobosanskog kantona iz 2011. godine, do kojeg je došao i Faktor. Oni tvrde da se ništa ne može uraditi prije odluke Ustavnog suda FBiH.

Naime, Klub Hrvata u Skupštini SBK 10. maja 2011. godine pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na imenovanje nove Vlade SBK. Uprkos tome u nastavku sjednice Vlada SBK je ipak imenovana, a Inzko u dopisu zastupnicima navodi da “dok se ne donese odgovarajuća odluka o ovom pitanju, odluka o imenovanju članova Vlade SBK ne može se smatrati usvojenom, niti je mogla stupiti na snagu”.

Hoće li nova većina u TK pokušati provesti najavljeni scenarij, vidjet ćemo vrlo brzo, jer je još jedna hitna sjednica zakazana već za sutra. Nakon toga vidjet ćemo hoće li nešto poduzeti OHR.

Situacija u TK dodatno je zakomplicirana činjenicom da je sutra zadnji dan 2020. godine, a Budžet za narednu, a ni odluka o privremenom finansiranju nisu donesene. Pri tome nova većina prijeti da ni Budžet ni navedenu odluku neće usvojiti sve dok ne imenuju svoju vladu.

J.Bojić/Faktor

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti