18.04.2024.
HomeNovostiDetalji optužnice protiv Novalića i kompanije: Kako su varali pri nabavci respiratora?

Detalji optužnice protiv Novalića i kompanije: Kako su varali pri nabavci respiratora?

Kupljena i isporučena medicinska oprema (respiratori, ACM812A) ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog oboljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njena primjena u jedinicama intenzivne terapije.

Odnosno, oni nisu namijenjeni za upotrebu u invazivnom liječenju, posebno za bolesnike s COVID-19 koji su u kritičnom stanju i kojima može trebati dugotrajna invazivna i visoko/niska ventilacija.

Ovo stoji u optužnici Tužilaštva BiH koju je, nakon višemjesečne istrage, prije nekoliko dana podiglo optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikreta Hodžića, vlasnika „Srebrene maline“, te dopremijerke Jelke Milićević, a danas u cijelosti potvrdio Sud BiH.

Sve utvrđeno

Radi se o aferi „Respiratori“, koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine za BiH po cijeni od 10,5 miliona maraka.

No, donosimo detalje iz optužnice u koju smo imali uvid.

Optužnicom je potvrđena teza da je Hodžić ponudio FUCZ-u najprije jedne, a zatim isporučio druge respiratore, zbog čega je čak, a što smo ranije objavili, Novalić poslao novo pismo namjere, ali u njemu je naveo „neistinit navod da je kao premijer potpisao kupovinu respiratora tip AC812A“.

Krivotvorene profakture

U optužnici su navedeni šokantni detalji.

Hodžić i Solak najprije su od Vlade i Novalića osigurali novac za kupovinu respiratora HC VE003, koje uopće nisu imali osigurane, da bi kasnije, uz posredovanje firme iz Podgorice, promijenili odluku, a za isti iznos kupili respiratore po gotovo dvostruko nižoj cijeni. 

Naime, u optužnici je navedeno da je firma iz Podgorice, koja se pojavila kao posrednik u poslu, informirala Hodžića da bi za ranije prihvaćeni iznos za nabavku 100 respiratora HC VE003 u iznosu od 3,9 miliona eura mogao dobiti 100 respiratora drugog modela ACM812A, navodeći da je stvarna cijena tih respiratora znatno niža.

Istaknuto je da je Hodžić informiran da će na taj način ostvariti dodatnu korist, na što je i pristao i poslao ponudu Kinezima za nabavku respiratora ACM812A, iako ranije nije imao ni potpisan ugovor o nabavci ovih respiratora s FUCZ-om.

Da stvar bude skandaloznija, kako se navodi u optužnici, Hodžić i Solak su znali da je firma iz Srbije ”Sinofarm”, uz posredovanje kompanije iz Podgorice, kupila 200 respiratora tipa ACM812A za pet miliona eura, što se navodi u optužnici kao „dvostruko niža cijena”. Naglašeno je da je Hodžić čak od firme iz Podgorice primio krivotvorene profakture za respiratore ACM812A, jednu s uvećanom cijenom respiratora od 3,9 miliona eura, a drugu nepotpisanu ovog uvećanog iznosa od 30 miliona kineskih juana.

Zahtjev pomoćnici

Znajući za ovaj dogovor, kako se navodi, Solak je, zatim, naredio svojoj pomoćnici u FUCZ-u da uništi stranice i dokumente modela respiratora HC VE003, navodeći da je riječ o greški, što je ona i učinila. Solak je, ustvari, umjesto tipa HC VE003, za koji je potpisao ugovor, u spis nabavke unio tip respiratora ACM812A.

Miralem Aščić/ Dnevni Avaz

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti