Hoće li Bešlagić i Karadžin srušiti zdravstveni sistem Tuzlanskog kantona?

0

Hoće li doći do kolapsa u zdravstvu Tuzlanskog kantona? Nema budžeta, nije usvojen Plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Građani u narednu godinu ulaze bez zdravstvene zaštite. Tim povodom gošća Federacije danas bila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

“Ono što sa sigurnošću u ovom trenutku mogu reći je da je situacija krajnje ozbiljna i alarmantna. Ne bih zaista da prejudiciram ishod sutrašnje sjednice Skupštine TK-a, ali vjerujem da su svi poslanici svjesn iozbiljnosti ali i odgovornosti koju oni u ovom slučaju moraju ponijeti, odnosno koju će snositi potencijalno kasnije. Naime, ukoliko se ne usvoji finansijski plan za Fond zdravstvenog osiguranja TK-a, ali i odluka o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja za period o 1.1. do 31.3., mi već od petka nećemo imati zakonsku osnovu za finansiranje, odnosno pružanje zdravstvene zaštite na području Tuzlanskog kantona.”

Praktično, to znači da od petka građani mogu otići na pregled kod ljekara, ali “s novčanikom”.

“Neće biti moguće finansiranje niti esencijalne liste lijekova, niti programa koji su u sklopu obaveznog zdravstvenog osiguranja, niti medicinski potpomognute oplodnje, niti finansiranje sredstava ortopedskih pomagala koja se nalaze na listi ortopedskih pomagala, dakle dijagnostičkih pretraga, operativnih zahvata. U suštini dolazi u potpunosti do zaustavljanja rada zdravstvenog sisema. Ono što korona nije uspjela za ovih 10 mjeseci, gdje smo uspjeli da funkcionišemo bez ikakvog kolapsa, zastoja od kojeg smo svi toliko strahovali, sada je pitanje šta će biti, zavisno od sutrašnje odluke na Skupštini.”

Zbog političkih previranja i nesuglasica građani Tuzlanskog kantona mogli bi ostati bez zdravstvene zaštite u narednoj godini, što bi značilo i predstavljalo totalni kolaps u ovoj oblasti. Naime, na posljednjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, kao i na onoj prije nje, pore…

Ministrica ističe kako ovu odluku koči politika, pa je stoga apelovala na sve zastupnike Tuzlanskog kantona da ne dozvole da dođe do kolapsa jer su građani ti koji će na kraju platiti cijenu političkih igara.

Federalna.ba