24.07.2024.
HomeNovostiCrnogorci danas biraju između EU i NATO perspektive s jedne, ili Rusije...

Crnogorci danas biraju između EU i NATO perspektive s jedne, ili Rusije i Srbije s druge strane

Otvaranjem biračkih mjesta u 7 časova, u Crnoj Gori je započela izborna trka za 81 poslaničko mjesto u državnom parlamentu. Parlamentarni izbori se održavaju u ambijentu povećanih političkih tenzija i zdravstvenog rizika izazvanog epidemijom COVID 19.

Predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović saopštio je na prvoj pres konferenciji, da su u Crnoj Gori otvorena sva biračka mjesta, osim jednog u Pljevljima gdje se radi na uklanjanju propagandnog materijala koji su se nalazili u blizini samog biračkog mjesta.

Ivanović je saopštio da je i na još nekoliko mjesta postoje tehnički problemi, te da se radi na njihovom otklanjanju. Ivanović pozvao je građane da “u mirnoj atmosferi i istrpljivo izraze političko opredjeljenje”.

Ovi parlamentarni izbori su jedanaesti od uvođenja višepartijskog sistema i peti od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine. Za glasove građana se bori 11 izbornih lista, odnosno šest koalicija i pet političkih partija, među kojima je pet izbornih lista koje se bore za glasove pripadnika nacionalnih manjina Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

Među prvima jutros se na biračkom mjestu pojavio mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije, koji je glasao na izbornom mjestu u Cetinju.

Izbori se, ujedno odžavaju i u Budvi, Kotoru, Tivtu, Gusinju i Andrijevici za novi odbornički sastav u lokalnim parlamentima. Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana. U Crnoj Gori ima 1.217 biračkih mjesta.

Biračka mjesta biće otvorena do 20 sati.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti