19.05.2024.
HomeNovostiIzborna krađa: Pritvoren političar iz Brčkog koji je sa osuđenikom prijavljivao birače...

Izborna krađa: Pritvoren političar iz Brčkog koji je sa osuđenikom prijavljivao birače za glasanje izvan BiH

Mendeš je član Hrvatske seljačke stranke (HSS), čiji je i nosilac liste na predstojećim lokalnim izborima.

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta tamošnji nadležni sud odredio je pritvor zastupniku u Skupštini Peji Mendešu, osumnjičenom da je iskoristio lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih bez njihovog znanja za glasanje van BiH.

Kako je navedeno iz Tužilaštva Brčko distrikta, jednomjesečni pritvor Mendešu, protiv koga je otvorena istraga za krivična djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pripremanje krivičnog djela i krivotvorenje isprave, određen je zbog opasnosti da bio mogao utjecati na svjedoke i saučesnike.

“Sumnja se da je Mendeš preko osuđenog Jasmina Ravkića, uz obećanje da će mu svojim utjecajem osigurati zamjenu kazne zatvora za rad za opće dobro na slobodi, od više osoba pribavio lične dokumente, a zatim ih bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH. On je Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnio prijave u njihovo ime, krivotvoreći njihove potpise na prijavama u namjeri da se te osobe evidentiraju za glasanje iz inostranstva – navedeno je u naredbi o provođenju istrage”, istaknuli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Policija je Mendeša uhapsila 7. oktobra i sutradan dovela u prostorije Tužilaštva, nakon čega ga je tužilac ispitao u svojstvu osumnjičenog i predložio nadležnom sudu da mu odredi pritvor.

“Po tužilačkom prijedlogu, a usljed opasnosti da će osumnjičeni utjecati na svjedoke i saučesnike, Osnovni sud odredio mu je jednomjesečni pritvor. Istovremeno, pritvor je određen i prema Jasminu Ravkiću, pri čemu se obojica mogu žaliti na ovu sudsku odluku, koja pak ne odlaže izvršenje pritvora”, istaknuto je iz brčanskog tužilaštva.

Tužilaštvo je u saradnji s policijom nastavilo provođenje istrage za krivična djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pripremanje krivičnog djela i krivotvorenje isprave.

Izvor: Klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti