Covid pluća s vakcinom i bez primljene vakcine

0

Dr. Jesse O’Shea infektolog, objavio je rendgen snimak koji pokazuje razliku u plućima dva njegova pacijenta. Jedan je vakcinisan protiv Covida 19, dok drugi nije primio vakcinu. Razlika je zapanjujuća.

Dr. O’Shea je odlučio da uporedi slučajeve svoja dva pacijenta i pokaže koliko je važna vakcinacija za sprečavanje razvoja težeg oblika Covida 19.

Uprkos tome što vakcina ne štiti u potpunosti od zaražavanja koronavirusom, studije su pokazale da je visoko efikasna u suzbijanju razvoja teškog Covida 19, koji može da dovede i do smrtnog ishoda.

„Gornja slika je 47-godišnji muškarac koji je primio Pfizer vakcinu i razvio Covid 19 dvije nedjelje kasnije. Imao je višak kilograma, ali bez ikakvih poznatih komorbiditeta. Imao je curenje iz nosa, blage bolove u tijelu, blagi kašalj. Rendgen grudnog koša mu je relativno normalan. Donja slika je 50-godišnja pacijentkinja bez gojaznosti koja ne uzima lijekove. Na njenom rendgenskom snimku grudnog koša vide se difuzno zamućenje, konsolidacija u oba pluća sa oštećenjem pluća i obrazac koji izgleda kao najgora komplikacija Covida 19 – sindrom akutnog respiratornog distresa (ARDS). Bila joj je potrebna intubacija, mehanička ventilacija i ECMO (ekstrakorporalna membranska oksigenacija) – što je najviše od načina održavanja života koje možemo ponuditi“, opisao je ljekar.

Podsjetio je da su vakcine efikasne u sprečavanju teških bolesti i smrti – čak i u slučaju delta soja.

Vakcinisani se i dalje mogu zaraziti koronavirusom. A podaci potvrđuju da oni obično imaju blage simptome.

Vakcina sprečava teške ili čak po život opasne slučajeve Covida 19.

Simptomi Covida koji se javljaju kod vakcinisanih su glavobolja, curenje iz nosa, upala grla, kijavica i gubitak mirisa. Kod nevakcinisanih su pored ovih najčešći simptomi groznica i uporni kašalj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here