Ako želite živjeti duže,ovo je minimalan broj dana godišnjeg odmora koji si trebate priuštiti

0

 

Napokon sezona godišnjih odmora – pa tko se ne bi veselio slobodnim danima… No, izgleda da nije samo važno otići na odmor već i koliko dugo ste na godišnjem…

Istraživanje Europskog kardiološkog društva govori da vam uzimanje više od tri tjedna godišnjeg odmora može pomoći da živite dulje.

Studija koja je trajala čak 40 godina isprva je imala za cilj ispitati rezultate zdravog života (vježbanje, uravnotežena prehrana i prestanak pušenja) na dugoročni rizik od razvoja srčanih bolesti.

No, istraživači su nedavno pogledali podatke studije i saznali da je najvažniji pokazatelj dugovječnosti zapravo – stres. Na početku studije 1974. godine 1.222 muškarca srednjih godina podijeljeno je u dvije skupine. Jedna je skupina dobila usmene i pisane upute kako živjeti „zdravo“. Vježbali su, primali savjete nutricionista i savjete kako prestati pušiti te po potrebi lijekove za kolesterol i visoki tlak.

Druga skupina služila je kao kontrolna i tamo istraživači nisu intervenirali. Obje skupine su praćene pet godina i rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjen je u grupi gdje su stručnjaci intervenirali, što i nije iznenađujuće.

No, nakon 15-godišnjeg praćenja, 1989. godine, istraživači su otkrili da je više muškaraca umrlo u skupini gdje im je struka pomagala nego muškaraca u kontrolnoj skupini.

Nedavna analiza podataka studije otkrila je vezu između muškaraca koji su umrli u interventnoj skupini i koja bi mogla objasniti ove podatke: Naime, svi su uzimali manje dana odmora. Muškarci iz interventne skupine koji su uzeli manje od tri tjedna godišnjeg odmora imali su 37 posto veće šanse da umru između 1974. i 2004. od onih koji su uzeli više od tri tjedna odmora.

Nemojte misliti da će vam zdrav način života nadoknaditi pretjerani rad i neuzimanje godišnjeg odmora, rekao je Timo Strandberg, vodeći autor studije i profesor sa Sveučilišta u Helsinkiju i dodao:

“Odmori mogu biti dobar način za ublažavanje stresa.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here