19.04.2024.
HomeNovostiBrutalni i maliciozni napadi na urednike Raporta: Nećemo se uplašiti niti posustati

Brutalni i maliciozni napadi na urednike Raporta: Nećemo se uplašiti niti posustati

Povodom brutalnih, malicioznih i perfidnih pokušaja diskreditacije i zastrašivanja novinara i urednika portala Raport, koje se vrši putem društvenih mreža, sa sumnjivih profila iza kojih stoje nalogodavci direktno povezani sa vladajućim strukturama, urednički kolegij portala Raport poručuje da neće pusustati u istraživačkom novinarstvu.

Naš jedini cilj je istinito, profesionalno, tačno, provjereno i blagovemreno informiranje javnosti, čime želimo doprinijeti demokratizaciji društva u cjelini.

Novinari Raporta neće posustati niti podleći ovim napadima i pritisku i prestati objavljivati sve ono što javnost želi i treba da zna.

Gnusni napadi imaju za cilj stavljanje mete na čelo našim novinarima kako bi se skrenula pažnja sa afere “Respiratori” u koju su umješani najviši dužnosnici Federacije BiH.

Brutalne napade je Raport prijavio Liniji za pomoć novinarima, a bit će prijavljeni u Federalnoj upravi policije. Pored toga, o svemu ćemo obavijestiti međunarodne istitucije u BiH: OSCE-u, OHR-u, Delegaciji EU u BiH, Ambasadi SAD i Ambasadi Velike Britanije u BiH.

Povodom napada i pritiska na urednike i novinare Raporta, oglasio se i Upravni odbor Udruženja Bh. novinari. Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“U posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama pojavilo se nekoliko montiranih videa u kojima se direktno spominju imena novinarki i novinara koji su otkrili aferu „Respiratori“ i pisali o njoj, uz objavljivanje njihovih fotografija u izrazito negativnom kontekstu i uz iznošenje teze o njihovoj navodnoj povezanosti sa pojedinim političarima i političkim strankama.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju objavu navedenih videa grubim pokušajem zastrašivanja i targetiranja novinara/ki, odnosno medija koji su svojim istraživačkim pričama u protekla dva mjeseca razotkrili jednu od najvećih afera u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Korištenje društvenih mreža za širenje neargumentiranih optužbi i koordiniranu, javnu hajku na novinarke i novinare portala Fokus i Raport, predstavljaju direktni pritisak na kolege iz ova dva medija sa namjerom njihove diskreditacije i skretanja pažnje sa aktuelnih slučajeva vezanih za javne nabavke tokom pandemije. Ovo je istovremeno i atak na život, ličnu sigurnost i integritet naših kolegica i kolega.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima pozivaju MUP Federacije i Federalnu upravu policije da hitno reagiraju i istraže ko stoji iza produkcije i publikovanja pomenutih videa i Facebook profila sa kojih se oni distribuiraju, te ko su naručitelji i odgovorne osobe za ovu sramotnu i nedopustivu hajku na novinare, koja mora odmah biti zaustavljena, a počinitelji kažnjeni u skladu sa zakonom.

Zabrinjavajuća je činjenica da se društvene mreže sve više koriste kao „alat“ za obračun sa novinarima i medijima, širenje govora mržnje prema predstavnicima medija i iznošenje lažnih tvrdnji kojima se u javnosti pokušava kreirati nepovjerenje prema svima onima čije izvještavanje ne odgovara određenim političkim strukturama ili njihovim simpatizerima.

S obzirom na to da se nalazimo u izbornoj godini, UO BH novinara poziva sve medijske organizacije i institucije da ne dozvole političko targetiranje novinara i medija bez obzira na to o kome se radi, te da pokažu solidarnost i stanu u zaštitu svih kolegica i kolega koji su izloženi napadima, prijetnjama i pritiscima.

Udruženje BH novinari će obavijestiti i sve međunarodne organizacije odgovorne za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara o pritiscima na novinare i novinarke portala Fokus i Raport”.

Reagirala je i generalna tajnica ovog Udruženja Borka Rudić. U izjavi za Raport kazala da je ovo Udruženje već uputilo prijave FUP-u.

“Snimanje i javno objavljivanje, a zatim dijeljenje na društvenim mrežama dva sporna videa je nedozvoljen pritisak na novinare i novinarke portala Fokus i Raport. To je istovremeno i atak na život, ličnu sigurnost i intergitet kolega. Prosto je nevjerovatno kakvim se sve metodama koriste pojedinci ili grupe da bi provodili javnu hajku na novinare pojedinačno, posebno one koji su istraživali i pisali o kriminalnim radnjama otkrivenim u Sarajevu u periodu pandemije, a sve sa ciljem da ih se zaplaši i da prestanu pisati. Ovdje MUP Federacije i Federalna uprava policije moraju hitno reagirati, mi smo dobili četiri prijave u Liniji za pomoć novinarima i danas ćemo ih proslijedit nadležnim policijskim i drugim istražnim organima. Policija ima mehanizme i mora otkriti ne samo ko je direktno sudjelovao u produkciji i publikovanju videa, a ko su naručitelji i koje poliitke stoje iza ove hajke na novinare. Udruženje BH novinari će obavijestiti i sve međunarodne organizacije odgovorne za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara o ovom slučaju”, rekla je Rudić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti