21.06.2024.
HomeNovostiKorona zatvorila fabriku obuće u Modriči

Korona zatvorila fabriku obuće u Modriči

Nadležne opštinske i republičke institucije preduzimaju mjere kako bi bila pod kontrolom epidemiološka situacija u Modriči koja je pogoršana nakon potvrđivanja virusa korona kod 23 radnika fabrike obuće ‘Alfa’, zaključeno je danas na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Na sjednici Štaba, kojoj je prisustvovao vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, rečeno je da se u Modriči pojavilo lokalno žarište, te da je Higijensko-epidemiološka služba modričkog Doma zdravlja počela identifikaciju svih kontakata iz tog žarišta.

Zeljković je naveo da će Institut sa regionalnim centrom u Doboju pomoći nadležnima u Modriči kako bi epidemiološka situacija bila pod kontrolom.

“Identifikovaće se svi bliski kontakti, biće testirane određene osobe i u skladu s tim će se pratiti situacija u ovoj opštini”, rekao je novinarima Zeljković.

On je dodao da osobe koje su pozitivne moraju u karantin ili kućnu izolaciju uz ljekarski nadzor i strogo poštovanje propisanih mjera.

Zeljković je preporučio lokalnoj upravi Modriče pooštravanje mjera zaštite, te pozvao građane da koriste zaštitnu opremu, održavaju ličnu higijenu i drže propisano odstojanje.

Komandant Štaba za vanredne situacije Modriče Mladen Krekić rekao je da će zbog pojave virusa korona fabrika “Alfa”, sa oko 450 radnika, biti zatvorena narednih 14 dana.

“Štab je danas produžio zabranu posjeta domovima za stara lica u Modriči, naredio dezinfekciju svih javnih površina u gradu, kao i preduzeća sa većim brojem radnika, te naredio nošenje zaštitnih maski na javnim mjestima”, naveo je Krekić.

Direktor Doma zdravlja Modriča Darko Stefanović rekao je da će novozaražene osobe, u zavisnosti od simptoma, biti upućene u republički karantin u đačkom domu ili u bolnicu u Doboju. On je podsjetio da je u protekla dva dana testirano 60 radnika fabrike “Alfa”.

“Hitno su preduzete sve potrebne epidemiološke mjere, a u naredna tri dana prioritet će biti otkrivanje i analiza kontakata sa pozitivnim osobama”, naveo je Stefanović.

On je istakao da je, zbog velikog broja zaraženih, situacija teška, da je prisutna doza straha među stanovništvom, ali da će, uz podršku Instituta za javno zdravstvo i lokalne zajednice, situacija biti pod kontrolom.

“Od početka epidemije, na području Modriče i Vukosavlja pod aktivnim zdravstvenim nadzorom bilo je više od 1.100 osoba, a testirano je 700. Ukupno zaraženih je 56, od kojih je 19 hospitalizovano. Pet osoba je do sada umrlo”, naveo je Stefanović.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti