23.07.2024.
HomeNovostiU Sarajevu topli radijatori, u Tuzli hladni, al' samo se Mirnes buni:...

U Sarajevu topli radijatori, u Tuzli hladni, al’ samo se Mirnes buni: Imamoviću pusti grijanje!

Radijatori u sarajevskim stanovima danas bi konačno trebali biti topli. S obzirom na to da se građani danima žale na hladne radijatore i da su temperature prilično niske za prve dane juna, iz KJKP Toplane su saopćili da su spremni pustiti grijanje ukoliko dobiju nalog Vlade KS-a. Kako su istakli iz ovog preduzeća, prema Kantonalnoj uredbi o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, sezona grijanja završena je 17. maja.

Inspekcija

– Prema planu remonta postrojenja koji se provodi dugi niz godina, započeli smo remont kotlovnica prema unaprijed utvrđenom rasporedu. U stalnoj smo komunikaciji s nadležnim organima od prvog dana pada temperatura, a Vladi KS-a smo poslali dopis da u roku od 24 sata od momenta izdavanja naloga možemo pokrenuti sva postrojenja u minimalnom kapacitetu koji je dovoljan za ovakve vanjske temperature i zagrijavati sve stambene jedinice iz sistema. Napominjemo da smo u fazi remonta i zatvaranjem koltova koji podliježu inspekcijskom pregledu i njihovim pokretanjem pravimo prekršaj te pravimo rizik u slučaju nezgode i ne radimo u skladu s Uredbom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije. Za pokretanje postrojenja u ovom slučaju potreban je nalog Vlade KS-a, stoji su dopisu Toplana.
Također, kako su istakli, kroz račune za maj korisnicima će biti fakturisani samo iznosi za priključnu snagu (fiksni troškovi bez energijskog dijela iznosa), za korisnike koji plaćaju po paušalu, što znači da će biti značajno manji od iznosa koji se fakturiše u mjesecima tokom sezone grijanja.

Remont

Nihada Glamoč, ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS-a, kaže da su dobili dopis iz Toplana.
– Vlada KS-a će dati nalog Toplanama da pokrenu postrojenja. To nije problem. Međutim, prvo su poslali dopis da ne mogu puštati grijanje zbog remonta, a onda da mogu i da im treba saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, tako da je to bilo nejasno. Mi ćemo dati nalog, istakla je ministrica Glamoč.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti