14.04.2024.
HomeNovostiBrčko: Podignuta optužnica protiv trojice službenika u Vladi Distrikta zbog favoriziranja pri...

Brčko: Podignuta optužnica protiv trojice službenika u Vladi Distrikta zbog favoriziranja pri zapošljavanju

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv trojice službenika u Vladi Distrikta, Ilije Goričkića (51), Vedada Pazarčevića (58) i Miće Simikića (58), zbog sumnje da su iskorištavanjem položaja ili ovlaštenja u postupku zapošljavanja favorizovarili više kandidata na štetu drugih.

Navedeni su optuženi da su kao članovi Komisije za zapošljavanje u organima javne uprave za izbor kandidata na radno mjesto “Radnik u Jedinici fizičko-tehničkog osiguranja” među 71 kandidatom favorizovali 12 izabranih, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

U namjeri da im pribave korist u vidu izbora oni su im prilikom provođenja usmenog dijela intervjua dodjeljivali maksimalan broj bodova, dok to nisu učinili ni jednom drugom kandidatu, navodi se u optužnici.

Oni se s tim u vezi terete da su jednom kandidatu, znajući da ima dodatne bodove kao dijete poginulog borca i samohrani roditelj, na usmenom dijelu testa dali znatno manji broj bodova u namjeri da ga spriječe da na rang listi zauzme jedno od prvih dvanaest mjesta.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta Tužilaštvo ih tereti da su iskorištavanjem službenog položaja i ovlaštenja pribavili korist jednima, a drugima nanijeli štetu te su s tim u vezi optuženi za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, navodi se u saopštenju Tužilaštva Distrikta.

 

fena

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti