Bošnjaci o tom’ pojma nemaju, ali Žarko Papić zna: Kakav turizam! Aerodrom u Trebinju je strateški, planiran za slijetanje i uzletanje borbenih aviona!

0

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je preko Facebooka prije tri dana napisala komentar o tome kako  Vlada Republike Hrvatske traži informacije od Ministarstva vanjskih poslova BiH o aerodromu kojeg u Trebinju planiraju graditi vlasti manjeg bh. entiteta uz pomoć Srbije i Vučićeve vlade .

O ovom aerodromu je za magazin Start BiH govorio Žarko Papić, direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju i analitičar i dao zanimljiv komentar:

– Postojala je ideja još 60-ih godina, a dilema je bila da li da se pravi u Trebinju ili u Dubrovniku pa je odlučeno za ovu drugu opciju. Sada je Trebinje ponovo oživljena ideja, a ne vodi se računa o drugom aspektu. Taj aerodrom nema nikakvu komercijalnu vrijednost. Cijela Hercegovina ima manje od 100.000 stanovnika. U krugu od sat vremena vožnje imate aerodrome sa svih strana. Pa šta je onda razlog da se pravi? Strateški! Aerodrom u Trebinju bukvalno kontroliše ulaz u Jadransko more. Planiraju da ga prave u takvim gabaritima koji obezbjeđuju apsolutno vojnu upotrebu. Slijetanje i uzletanje svih borbenih i transportnih aviona. To se u javnosti pravda oživljavanjem turizma. Kakav turizam…– tvdi Papić u intrvjuu za Strart BiH:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here