29.03.2024.
HomeNovostiŠtampa na njemačkom: Srpske fantazije o povlačenju SAD-a s Kosova

Štampa na njemačkom: Srpske fantazije o povlačenju SAD-a s Kosova

Štampa na njemačkom piše o „srpskim snovima o povlačenju SAD-a sa Kosova“.

Austrijski dnevnik Prese piše o „srpskim fantazijama”. Ističe kako vladajući političari u Srbiji, nakon povlačenja trupa SAD-a iz Afganistana, maštaju o povlačenju SAD-a i sa Kosova.

„Marionetski režim” među prvim priznao Kosovo

„Od dolaska NATO u Afganistan, u toj zemlji se ustostručila proizvodnja heroina”, kazao je predsjednik Skupštine Srbije, nekadašnji premijer Ivica Dačić. On ne roni suze ni zbog pada vlade u Kabulu: ‚marionetski režim’ koji je postavio Vašington bio je među prvih pet država koje su 2008. na pritisak SAD-a priznale nezavisnost Kosova”, prenosi Prese Dačićeve riječi.

U tekstu se ističe da „aktuelni vlastodršci u Beogradu nisu zaboravili kosovski rat i bombardovanje Srbije 1999. od NATO-a”, kao i da su neki od njih poput Dačića i Vučića i tada bili na visokim funkcijama.

List citira i Veljka Odalovića (SPS), koji je izjavio da su „Amerikanci napustili sva mjesta u svijetu na kojima su bili”. Odalović je također kazao da i „Priština mora da shvati da neće imati trajnu i bezuslovnu podršku SAD-a”.

Da li bi ipak moglo da uslijedi povlačenje?

No, austrijski dnevnik se ipak pita da li bi nakon Afganistana moglo da uslijedi povlačenje i sa Kosova? U tekstu se navodi i činjenica da su SAD na razmeđu milenijuma redukovale vojno prisustvo na Kosovu. „Sa nekadašnjih 50.000 vojnika KFOR-ovih trupa, nakon kraja kosovskog rata, broj je opao na trenutnih 3.578 ljudi iz 27 država”, piše Prese napominjući da SAD imaju 624 svoja vojnika i da su odmah iza Italije, čiji kontigent broji 630 ljudi.

“Iako je zatvaranje vojne baze Bondstil, nedaleko od Uroševca, prošlih godina tematizirano i od strane američkih diplomata i političara, srpski snovi o potpunom povlačenju SAD-a sa Kosova su u ovom momentu prilično nerealni”, piše Prese.

List ističe da kosovski Albanci prisustvo trupa KFOR-a vide kao garanciju svoje državnosti, koju Beograd ne priznaje, a s druge strane na trupe KFOR-a se gleda i kao na zaštitu za srpsku manjinu na Kosovu.

Austrijski dnevnik naglašava kako su analitičari u Beogradu i Prištini „neobično jedinstveni” i smatraju da je malo vjerovatno da će se SAD povući sa Kosova. „Za početak će prazne barake Bodnstila popuniti bivši saradnici Armije SAD-a u Afganistanu. Prvi od 2.5000 Avganistanaca, koji bi trebalo da privremeno borave na Kosovu su već stigli u tu zemlju”,zaključuje austrijski dnevnik.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti