25.02.2024.
HomeNovostiBivši direktor Autocesta FBiH - Ensar Karić osuđen na 5 godina zatvora...

Bivši direktor Autocesta FBiH – Ensar Karić osuđen na 5 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i pranja novca

Bivši direktor Autocesta FBiH Ensad Karić osuđen je na pet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i pranja novca, javljaju federalni mediji.

Osim Karića, optužnica je obuhvatala i Nedžada Beglerovića, Zaima Smajovića, Alema Beganovića i Nedžada Muhovića, a portal “Radiosarajevo.ba” piše da su osuđeni na ukupno 24 godine zatvora.

“Nakon izricanja presude Kantonalni sud u Sarajevu oduzima i imovinsku korist od optuženog Nedžada Beglerovića pribavljenu krivičnim djelom i riječ je o dionicama LOK osiguranja i emitenta Privredne banke Sarajevo u vrijednosti od 920.946,37 KM”, potvrdila je portparol Tužilaštva BiH Azra Bavčić.

Podsjećamo, Tužilaštvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su kupili nepostojeći poslovni objekat u Velešićima, gdje su prema navodima ove pravosudne institucije oprali 4,5 miliona maraka. Sumnjive transakcije u vlasništvu LOK-a prva je primijetila i prijavila Agencija za bankarstvo FBiH. Većina tog novca je uplaćivana na račune LOK instituta (direktor bio Ensad Karić op.a.), Unis instituta, Unis promexa, LOK investa, Unis Toursa.

Branioci Ensada Karića – advokati Senka Nožica i Nedim Ademović reagovali su nakon presude Suda u Sarajevu i navoda iz Tužilaštva Kantona Sarajevo o predmetu “Lok”.

“Optužnicom Tužilaštva KS je Ensadu Kariću stavljeno na teret krivična djela Zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i krivično djelo Pranja i pribavljanje sebi imovinske koristi u iznosu od 66.698,05 KM. U toku suđenja, ispostavilo se da su istražni organi, vještak tužilaštva i postupajući tužilac greškom tvrdili da je naš branjenik Ensad Karić pribavio sebi i jednu marku imovinske koristi, a ne 66.698,05 KM. U toku suđenja, niti Tužilac niti vještak nisu se ni izvinili Ensadu Kariću zbog ove materijalne greške, već su izmijenili optužnicu i nastavili postupak, ignorišući svu materijalnu dokumentaciju koja jasno ukazuje da Ensad Karić nema nikakvu vezu s krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret”, naveli su advokati i dodali:

“Ova optužnica, zasnovana na greškama, samo je još jedan od mnogobrojnih pokušaja da se Ensad Karić, zbog svog uspješnog angažmana Javnom preduzeću Autoceste FBiH, politički diskredituje, ekonomski uništi, eliminiše kao neovisan menadžer, a njegovi rezultati stave u drugi plan. Već godinama se Ensad Karić progoni, vrši se njegov odstrjel u javnom prostoru, neosnovano se dovodi u vezu sa aferama, politikama, strankama, korupcijom i krivičnim djelima. Na ovaj način jasno se šalje poruka da bilo koji menadžer može biti uspješan, prije svega, ako je podoban, a da stručnost, profesionalnost i nezavisnost ne igraju nikakvu ulogu”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti