16.04.2024.
HomeNovostiBitka za RMU Banovići: Čergić zabranio ulazak u direkciju, na tajnoj lokaciji...

Bitka za RMU Banovići: Čergić zabranio ulazak u direkciju, na tajnoj lokaciji izabran novi Nadzorni odbor

Kao što je poznato za danas je bila zakazana konstituirajuća sjednica Nadzornog odbora RMU Banovići, međutim članovima je bio zabranjen ulazak u prostorije rudničke direkcije.

Zabrana ulaska je uslijedila po direktivi direktora banovićkog rudnika Munevera Čergića, uz obrazloženje da upravi nije upućena pismena obavjest o održavanju sjednice.

Zbog toga su se članovi Nadzornog odbora zaputili na drugu, tajnu lokaciju kako bi izvršili konstituisanje. Cjelokupna procedura je ubrzo nakon toga završena, što je za Klix.ba potvrdio predsjednik Nadzornog odbora Bego Birparić.

“Danas je potvrđena odluka Skupštine dioničara o imenovanju članova Nadzornog odbora uz odabir predsjednika. Sjednicu nismo mogli održati u prostorijama rudnika jer nam je to onemogućeno, iako su uprava i direktor rudnika bili na sjednici skupštine koja nas je obavezala da odluku moramo sprovesti u tri dana. Mi smo ih (upravu i direktora rudnika, op.a.) obavijestili o sjednici, ali nam nisu omogućili ulazak. Povukli smo se na drugu loakciju te se konstituirali”, naveo je Birbarić za Klix.ba.

Prva radna sjednica novoimenovanog Nadzornog odbora će biti održana u srijedu na kojoj će se razmatrati prijedlog odluke o otkazivanju zakazane sjednice Skupštine dioničara koju je za 27. novembar zakazao prethodni Nadzorni odbor.

“Smatramo da je ona nelegalna te da je ta sjednica skupština održana 15. novembra u Sarajevu vezano za razrješenje prethodnog i imenovanje novog Nadzornog odbora”, istakao je Birparić.

Birparić kaže da će Nadzorni odbor kojim predsjedava djelovati u skladu sa ovlaštenjima i zakonom, u cilju transparentnijeg rada RMU Banovići, zatim poboljšanja standarda rudara, povećanju plaća, povećanju proizvodnje, boljoj raspodjeli finansijskih sredstava u skladu sa rezultatima rada.

Iz novog Nadzornog odbora ističu i da će raditi u smjeru poboljšanja uslova rada, odnosno humanizacije proizvodnog procesa u jamama i bolje zaštite na radu.

“Za sve ove poteze nam treba uprava koja je spremna i koja želi raditi na poboljšanju standarda uposlenih, koja će također imati dobre prijedloge, uz otvorenost i transparentnost u radu. Mi smo spremni za saradnju, vidjet ćemo koliko će oni biti”, naveo je Birparić.

Kao što je poznato Vlada Federacije BiH koja u rudniku ima 69,7 posto vlasničkog udjela prethodno je donijela odluku o razrješenju članova Nadzornog odbora kojim je predsjedavao Emin Haračić.

Ovakva odluka predstavljala je okidač na tome da uprava rudnika na čelu sa direktorom Muneverom Čergićem počne govoriti o stanju u rudniku. Banovićki rudnik jedini nije u koncernu Elektroprivrede BiH, a ulasku se sindikat protive još i uprava te Općinsko vijeće Banovića.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti