19.05.2024.
HomeNovostiBihaćki SDA-ovac Jasmin traži od tuzlanskog SDP-ovca Jasmina da se smiluje migrantima...

Bihaćki SDA-ovac Jasmin traži od tuzlanskog SDP-ovca Jasmina da se smiluje migrantima i dozvoli njihov smještaj u kasarni kod Tuzle

 

Za ponedjeljak su najavljene dvije sjednice na kojima bi trebale biti donesene odluke u vezi sa uspostavljanjem migrantskih centara u Tuzli i u Sarajevu.

O sudbini kasarne u Ljubačama izjasnit će se Gradsko vijeće Tuzla, dok bi jedna od tema vanredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo trebala biti najava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da bi za smještaj migranata trebala poslužiti kasarna u Blažuju.

S obzirom na već najavljeno protivljenje Tuzle da migranti budu premješteni na predloženu lokaciju u Tuzlanskom kantonu, šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini Unsko-sanskog kantona Jasmin Musić uputio je apel kantonalnim zastupnicima SDP-a i rukovodstvu KO SDP USK da razgovaraju sa svojim stranačkim kolegom, gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, te da ga ubijede da ne odbija prijedlog Vlade Federacije BiH da se u kasarni u Ljubačama napravi privremeni migrantski centar.

“Bila bi to jako loša poruka Unsko-sanskom kantonu. Već duže vrijeme smo taoci lokalnih zajednica. Načelnici i gradonačelnici uvijek imaju za nas lijepe riječi, ali kad treba na djelu pokazati solidarnost sa USK i pomoći da rasteretimo Bihać i Veliku Kladušu od migranata, onda ostajemo sami. Vlada Federacije BiH je uradila svoj dio posla i pronašla je odgovarajuće objekte u svom vlasništvu, tu je i Vijeće ministara. IOM je spreman odmah prilagoditi ovu kasarnu i prebaciti tamo dio migranata sa Vučjaka gdje se već suočavamo sa humanitarnom katastrofom. Sad je na potezu Tuzla. Mislim da bi gradonačelnik Imamović trebao imati sluha ako ne za probleme našeg kantona, onda barem za krajiške SDP-ovce”, izjavio je Musić, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDA USK.

On smatra da je u interesu samih Tuzlaka da migranti ne spavaju na ulicama u potpuno nehumanim uvjetima kako je to sad slučaj.

“Mi smo u Bihaću podržali prijedlog lokacije Lipa na Gradskom vijeću i spremni smo prihvatiti naš dio odgovornosti za migrante i osigurati im smještaj dostojan čovjeka. Ali ne možemo u tome biti jedini”, naglasio je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti