13.04.2024.
HomeNovostiBio je mlad, a već iskvaren: Sud u Beču osudio Kurca zbog...

Bio je mlad, a već iskvaren: Sud u Beču osudio Kurca zbog lažnog svjedočenja

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz dobio je osam mjeseci uvjetne kazne nakon što ga je sud u Beču proglasio krivim za lažno svjedočenje poslije četveromjesečnog suđenja.

Bivši čelnik, nekoda hvaljen kao “čudotvorac” evropskih konzervativaca, negirao je  svoj utjecaj na imenovanje rukovodioca u državnoj kompaniji OBAG dok je bio kancelar, a čija su imenovanja formalno bila odgovornost njegovog ministra finansija.

end of list

Kurzov slučaj tužitelji su pokrenuli nakon njegovo svjedočenje parlamentarnom istražnom odboru, pred kojim je rekao da je bio “uključen u smislu informiranosti”, ali nije igrao aktivnu ulogu u imenovanjima rukovodilaca OBAG-a.

Sud se, međutim, složio s tužiteljima da je Kurz zapravo bio krajnji donositelj odluka, te je iznio dokaze, uključujući tekstualne poruke i svjedočenje bivšeg Kurzovog saradnika Thomasa Schmida, prvog šefa OBAG-a, koji je u međuvremenu postao svjedok tužilaštva.

Suđenje i druge istrage o korupciji koje su u toku naštetile su ugledu harizmatičnog tvrdolinijaša i umanjile svaku šansu za njegov politički povratak.

Najmlađi čelnik na svijetu

Godine 2017. Kurz je s 31 godinom postao jedan od najmlađih čelnika na svijetu te je formirao koaliciju s krajnje desnom Slobodarskom strankom (FPO).

Koalicija se raspala 2019. Kurz je potom pobijedio na prijevremenim izborima i formirao koaliciju sa Zelenim, koji su ga kasnije zbog istrage o korupciji natjerali da ode s dužnosti 2021.

Ali njegova Austrijska narodna stranka nastavlja voditi vladu pod sadašnjim kancelarom Karlom Nehammerom.

Kurz je tokom cijelog suđenja sebe prikazivao kao žrtvu selektivnog progona i opozicije koja ga želi “uništiti”.

Kurz je rekao da, iako je bio obaviješten o imenovanju Schmida, nije o tome odlučio te je odbacio optužbe da je sve htio kontrolirati.

S druge strane, Schmid je svjedočio da je Kurz izgradio “sistem” u kojem je držao uzde i mogao staviti veto na bilo koje imenovanje u ključnim kompanijama.

Pronevjera novca

Zasebno, tužitelji još uvijek istražuju Kurza zbog sumnje da je pronevjerio javni novac za finansiranje krivotvorenih anketa kako bi poboljšao svoj imidž i platio za povoljno izvještavanje koje mu je omogućilo uspjeh 2017.

Također, 2019. se pojavio video koji prikazuje Kurzovog tadašnjeg vicekancelara FPO-a kako nudi javne ugovore navodnom ruskom investitoru za pomoć u kampanji.

Konzervativci su kliznuli na drugo ili treće mjesto, prema anketama, koje im predviđaju gubitak pozicija u parlamentu ove godine, što je potaknulo nagađanja da bi se Kurz na kraju mogao vratiti na čelo stranke.

Ali, ankete su također pokazale da velika većina Austrijanaca kaže da ne želi vidjeti njegov povratak u vladu. Sam Kurz je rekao da je sretan kao poslovni čovjek i da je sada uključen u brojna privatna međunarodna preduzeća.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti