18.04.2024.
HomeNovostiBiden uvodi nove sankcije Lukašenku, a kad će njegovoj diktatorskoj bratiji?

Biden uvodi nove sankcije Lukašenku, a kad će njegovoj diktatorskoj bratiji?

Američki predsjednik Džo Bajden potpisao je odluku kojom se uvode nove sankcije protiv režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, jačajući pritisak na bjelorusku vladu u koordinaciji sa Velikom Britanijom i Kanadom.

Na godišnjicu predsjedničkih izbora u Bjelorusiji za koje se tvrdi da ih je Lukašenko namjestio, SAD će također uvesti najveći krug sankcija do sada protiv bjeloruskih državljana i entiteta, ciljajući lokalnu ekonomiju i Bjeloruski olimpijski odbor, rekao je zvaničnik Bijele kuće, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Američko ministarstvo finansija stavit će na crnu listu kompaniju “Belaruskali OAO”, jedno od najvećih državnih preduzeća u zemlji i jednog od najvećih svjetskih proizvođača kalijuma, koji se koristi u gnojivima i glavni je bjeloruski izvor prihoda.

Bjeloruski olimpijski odbor također će biti obuhvaćen sankcijama, rekao je zvaničnik, zbog optužbi da je učestvovao u pranju novca, izbjegavanju sankcija i zaobilaženju zabrana izdavanja viza.

Zapadne vlade žele pojačati pritisak na Lukašenka, koji se optužuje da je namjestio predsjedničke izbore u avgustu 2020. te da primjenjuje silu protiv opozicije kako bi produžio svoju 27-godišnju vladavinu. Lukašenko tvrdi da su izbori bili pošteni.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti