Biden naredio američkim obavještajnim službama da istraže porijeklo COVID-19

0

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden zatražio je od američkih obavještajnih službi da “udvostruče” napore da objasne porijeklo pandemije COVID-19.

On je u saopštenju naveo da ne postoji dovoljno dokaza da se zaključi “da li se virus pojavio preko ljudskog kontakta sa inficiranom životinjom ili poslije nesrećnog slučaja u laboratoriji”, prenosi AP.

Teoriju nesrećnog slučaja u laboratoriji u Vuhanu u Kini, većina stručnjaka dugo je odbacivala ali je ta mogućnosto ponovo postala aktuelna posljednjih nedjelja u američkim raspravama.

Biden je rekao da većina u američkoj obavještajnoj zajednici ne vjeruje da ima dovoljno informacija da se procijeni koja od te dvije varijante je vjerovatnija i dao instrukcije nacionalnim laboratorijama da pomognu u istrazi i pozvao Kinu da sarađuje sa međunarodnim istragama o porijeklu pandemije.

“SAD će takođe nastaviti da radi sa svojim partnerima sličnog mišljenja širom svijeta da izvrši pritisak na Kinu da ona učestvuje u punoj, transparentnoj međunarodnoj istrazi zasnovanoj na dokazima i da obezbijedi pristup relevantnim podacima i dokazima“, rekao je Biden.

Američki predsjednik je ostavio mogućnost da čvrst zaključak možda nikad neće biti donijet obzirom na odbijanje kineske vlade da u potpunosti saradjuje sa medjunarodnim istraživanjima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here