21.06.2024.
HomeNovostiIPI Akademija i Foto klub Tuzla organiziraju filmski "ILI" fest

IPI Akademija i Foto klub Tuzla organiziraju filmski “ILI” fest

Visoka škola Internacionalna poslovno-informaciona akademija i Foto kino klub Tuzla organizatori su „ILI“ festa, a tim povodom je održana press-konferencija na kojoj je bilo riječi o takmičarskim kategorijama kao i o samim ciljevima festivala.

„Ovo je prvi festival ovakvog karaktera u svijetu i treba biti prepoznatljiv u Tuzli“, istakao je Robert Andrejaš, predsjednik Foto kino kluba Tuzla.

Filmovi su podijeljeni u pet kategorija: jednominutni filmovi u jednom kadru, kratki filmovi u jednom kadru, igrani nijemi film, eksperimentalni nijemi film i audio drama ili zvučni eksperiment. Festival nema kotizaciju i otvoren je za sve zainteresovane za ovu vrstu umjetnosti.

„Razmišljali smo koju skupinu da obuhvatimo ali smo odlučili da mogu svi da se prijave,  profesionalci iz oblasti snimanja, produkcije, studenti drugih fakulteta, ljudi koji imaju bilo kakav talenat za filmsku umjetnost“, ističe Nina Terzić, članica Organizacionog odbora festivala.

Prijave je moguće slati do 1. augusta  nakon čega će stručni žiri odabrati najbolje filmove. U svakoj kategoriji bit će dodijeljene tri nagrade uz mogućnost dodjele i specijalne diplome za promociju ravnopravnosti te za najbolji studentski film.

Organizacija i trajanje festivala ovisi od prijema radova ali i epidemiološke situacije. Sve informacije bit će dostupne na web stranici IPI Akademije, Foto kino kluba Tuzla te Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH.

„Prepoznatljivi smo po društveno-korisnim aktivnostima, a i ovo je jedna novina koju smo svi zdušno podržali. Tek nakon prvog festivala moći ćemo sumirati rezultate, uočiti greške i u narednim godinama organizaciju, ali i sve što prati jedan festival dići na viši nivo“, kaže Damir Bećirović, član Organizacionog odbora festivala.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti