Bh. afere bez epiloga

0

Afera “lažnih diploma”, “Asim”, “Respiratori”, afera direktora Obavještajno sigurnosne agencije, “Potkivanje” i sada “Potkivanje 2”, samo su neke u proteklih nekoliko godina koje nemaju svoj konačni epilog.

Posljednju u kojoj se ponovo našao predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija najbolje opisuje rekacija OSCE-a u BiH za N1 u kojoj navode da: “VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika”. Da je ovakav video objavljen o nekom visokopozicioniranom pravosudnom funkcioneru u demokratskoj evropskoj zemlji, da li bi isti ostao na funkciji?

“Ne bi ni noć poršla, ne bi ostao na funkciji. Mislim da treba provesti kadrovsku reformu. Ovdje se radi o ljudima koji su pokvarili jedan dobro zamišljen sistem. Nije problem toliko u sistemu. Naravno da se on može popravljati i unapređivati i treba ga unapređivati, ali prije svega mislim da je ovdje problem u ljudima”, komentarisao je Faris Vehabović, sudija Suda za ljudska prava u Strazburu.

Prva afera “Potkivanja” u kojoj je snimljen predsjednik VSTV-a sa biznismenom Nerminom Aleševićem i inspektorom SIPA-e Markom Pandžom, rezultirala je tome da je Tužilaštvo BiH osumnjičilo Aleševića i Pandžu – koji je i privremenom suspendovan u SIPA-i, te je Tegeltija saslušan kao svjedok u ovom predmetu.

Tužilaštvo BiH podgilo je optužnicu u oktobru ove godine protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića jer ih tereti da su zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OSA-i, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e. Sud BiH odbio je prijedlog državnog Tužilaštva da se Mehmedagiću zabrani obavljanje dužnosti dok traje sudski proces. Trenutno je u procesu zahtjev da se direktoru ove agencije zabrani pristup tajnim podacima.

Novinar Senad Avdić stava je da pravosuđe vrši selektivno svoj posao i da se stvara percepcija da kriminala ima samo u jednom dijelu BiH, te dodaje da se procesuiraju bezezleni predmeti, dok su “krupne ribe” za sistem pravosuđa privilegovane.

“Naše pravosuđe stvara privid kao da nešto radi, kao da se nešto dešava, kao da nešto rješava. Ali mi se čini da oni to rade na najpogrešniji i napodmukliji način. Jednom privatnom i neprofesionalnom selekcijom predmeta. Kriminalnim izborom slučajeva koje će procesuirati. To važi za pravosuđe na državnoj razini, ali i na svim drugim razinima do onih općinskih”, istakao je Avdić.

Tužilaštvo BiH također najavljuje uskoro podizanje optužnice u predmetu “Respiratori”. Fikret Hodžić, Fahrudin Solak i Fadil Novalić nakon što su pritvoreni, pušteni su da se brane sa slobode i ukinute su im mjere zabrane. S druge strane još uvijek kupljeni respiratori iz džepova građana nisu u stavljeni u funkciju.

Afera “Asim” u kojoj se našao funkcioner SDA Asim Sarajlić također još uvijek nema svoj epilog.

Afera “Diploma” koju je zadokumentovao magazin Žurnal za rezultat ima podizanje optužnice Tužilaštva USK protiv nekoliko osoba krajem prošle godine. Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona zabranilo je rad srednjoškolskoj ustanovi Multilingua na tri godine.

“Danas živimo nedovršenu tranziciju države i pravosuđa iz policijsko-pratijsku u demokratsku i pravnu. Pa čak tužioci djeluju kao filantropi kada su u pitanju najveći počinioci krivičnih djela”, smatra advokat Ahmet Žilić.

“Još uvijek živi veliki pravnik Lord Hofman je rekao da istinska opasnost državi ne potiče od kriminala, već od inkompetentnog i politički korumpiranog pravosuđa. E, mi smo upravo u toj fazi. Policijsko-represivni i pravosudni aparat danas se koristi za političke obračune. A pravosuđe je instrumentalizirano, poniženo i srozano. Umjesto da služi velikim idejama, prava, pravde, Ustava, ljudskim pravima i vladavine prava”, kazao je Žilić.

Koliko pravosuđu trebaju promjene u BiH, najbolje pokazuje i istraživanje u kojem od 1.300 ispitanika njih čak 68 posto nema povjerenje u pravosudne institucije ni na jednom nivou.