Erdogan: Islamofobija je bolest koja se širi brže od koronavirusa

0
Turkish President Tayyip Erdogan addresses his supporters during a rally for the upcoming referendum in Istanbul, Turkey, April 15, 2017. REUTERS/Murad Sezer

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan upozorio je na rastuću islamofobiju na Zapadu i poručio da vrijeđanje drugih ljudi i njihovih vjerovanja nemaju veze sa slobodama, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se videopozivom obratio učesnicima 23. godišnjeg kongresa Muslimanske američke zajednice (MAS) i zahvalio organizatorima koji su uspjeli naći načina da se okupe na virtuelnoj platformi kada već uvjeti pandemije COVID-19 ne dozvoljavaju tradicionalna okupljanja.

-Svjesni smo da između srca ne mogu biti granice. Udaljenost je navažna za one čija srca su ujedinjena- kazao je Erdogan.

Erdogan je upozorio na problem rastuće islamofobije na Zapadu i naveo primjer Francuske u kojoj se pod plaštom slobode govora vrijeđa Poslanik Muhammed.

-Vrijeđanje nečijih svetinja je daleko od slobode. Mišljenje je jedno, a vrijeđanje nešto drugo- kazao je Erdogan.

Ističući kako je ideološki fanatizam uzeo maha, Erdogan je kazao da oni koji ignoriraju napade na džamije i ohrabruju vrijeđanje Poslanika, ustvari prikrivaju vlastiti fašizam.

Turski predsjednik Erdogan je dalje kazao da je islamofobija bolest koja se širi brže od koronavirusa.

-Kulturalni rasizam, diskriminacija i netolerancija su dosegli razine da više ne mogu sakriti i u zemljama koje su godinama slovile za kolijevke demokracije- kazao je Erdogan.

Erdogan tvrdi da su islamofobija i ksenofobija postali trend koji rukovodi državnim politikama i otežava svakodnevni život ljudi.

Dodao je da je marginalizacija muslimana na bazi njihovih vjerovanja, jezika, imena i načina odijevanja postala uobičajena praksa u mnogim zemljama.

Turski predsjednik Erdogan i ovom prilikom je kazao da se Turska odlučno suprotstavlja svim oblizima sukoba na etničkim ili vjerskim osnovama i da je uvijek spremna odgovoriti na napade na njene svete vrijednosti.

-Nastojimo voditi umjerenu, poštenu i samouvjerenu politiku koja je primjer cijelom čovječanstvu, a posebno u kontekstu religijskih sloboda. Ne miješamo se u tuđa vjerovanja ili način života i garantiramo slobodu prakticiranja vjere svim našim građanima- kazao je Erdogan.