Diplomatski rat Srbije i Crne Gore: Međusobno protjerivanje ambasadora iz Beograda i Podgorice

0

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije saopštilo je večeras da je, povodom proglašenja personom non grata ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, postupilo je na recipročan način.

Prema diplomatskoj noti koju je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević proglašen je takođe personom non grata, prenila ja agencija Tanjug.

U noti za koju Tanjug navodi da je imao uvid u nju, navodi se da se, na osnovi člana 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, ambasador Milošević proglašava za personu non grata.

“Ambasador Milošević je dužan da u naredna 72 sata napusti teritoriju Republike Srbije”, navodi se u nioti.

Nešto ranije ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je nepoželjnom osobom i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, objavili su u subotu beogradski i podgorički mediji pozivajući se na saopćenje crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Navodi se da je srbijanski ambasador “omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, te da je njegovo ponašanje “nespojivo s uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske dužnosti”.

“Jučer je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao ‘oslobođenjem’ i ‘slobodnom voljom’ crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najizravniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, navodi portal podgoričkih Vijesti, pozivajući se na saopćenje Ministarsva vanjskih poslova Crne Gore, prenijela je Hina.

Vijesti prenose kako se MVP pozvao na članke 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, temeljem kojih je u subotu ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasilo nepoželjnim i zatražilo da napusti Crnu Goru.

Kako prenosi Hina, crnogorski MVP saopćenje još nije službeno objavio na svojoj internet stranici, dok državna televizija RTCG citira saopćenje navodeći da je ponašanje srbijanskog ambasadora “nespojivo s uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske dužnosti”.

Ambasador veličao odluku koja je ukinula suverenitet Crne Gore

Navodi se kako je “nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutarnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih s uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost takvog ponašanja”, ponovno “omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”.

Time je, kako RTCG citira saopćenje MVP-a, “ponizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo – Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018. godine usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njezin teritorij pripojen Kraljevini Srbiji i nasilno detroniziran kralj Nikola Petrović Njegoš”.

“Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavijestilo Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, a nota će biti uručena i veleposlaniku Božoviću”, prenosi RTCG.

Ambasador Božović ranije je u maju ove godine također pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore zbog komentara na službenom profilu ambasade Srbije u vezi sa pjesmom hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona koju je Javni servis RTCG pustio na Dan pobjede nad fašizmom.

Božović je na službenom profilu Ambasade Srbije u Podgorici ocijenio da je puštanje numere hrvatskog pjevača Tompsona na javnom servisu “neprimjereno!” i zbog toga izrazio “protest i žaljenje”, te sugerisao utvrđivanje pojedinačne odgovornosti i “adekvatnu sankciju” odgovornih.

U Vladi smatraju da je ovakvo ponašanje ambasadora mimo diplomatskih protokola i da predstavlja miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore.