20.07.2024.
HomeNovostiBez kompasa i kočnica: Dodik odbio agreman novom njemačkom ambasadoru, predložio...

Bez kompasa i kočnica: Dodik odbio agreman novom njemačkom ambasadoru, predložio krivični progon Schmidta, tražio da ide Ameriku, iako je pod američkim sankcijama…

Danas je održana vjerovatno posljednja sjednica u ovom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine s obzirom da krajem sljedeće sedmice počinje predizborna kampanja, što faktički znači i kraj mandata.

Dodik je današnjoj sjednici prisustvovao putem videolinka, a na dnevni red je predložio nekoliko tačaka.

Između ostalog predložio je da se BiH pridruži Otvorenom Balkanu, potom je predložio krivični progon visokog predstavnika Christiana Schmidta, zatim smjenu Šefika Džaferovića te odobravanje gasovoda između BiH i Srbije.

Sve ove tačke nisu uvrštene na dnevni red.

Zanimljivo je da je Dodik danas tražio smjenu Džaferovića uz prijedlog da on bude predsjedavajući te da on vodi delegaciju BiH na Skupštinu Ujedinjenih nacija u New Yorku, iako ima američke sankcije.

Dodik je u međuvremenu podnio krivičnu prijavu protiv Džeferovića zbog njegovog jučerašnjeg učešća na samitu posvećenom Krimu.

Glasao je protiv davanja agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH. Treba istaći da će biti još jedan krug glasanja, ali je to Dodik danas izričito odbio.

Također, Dodik je danas glasao protiv ratifikacije sporazuma između Vijeća ministara i Velike Britanije o zapošljavanju supružnika članova diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH.

Odbio je i nekoliko grantova za investicione projekte pod izgovorom da se samo radi o grantovima za FBiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti