14.07.2024.
HomeNovostiSkupo ga koštalo spletkarenje sa Dodikom i Čovićem: Smijenjen izraelski ambasador Gendler,...

Skupo ga koštalo spletkarenje sa Dodikom i Čovićem: Smijenjen izraelski ambasador Gendler, nova ambasadorica u Tirani je Galit Peleg

Na mjesto ambasadora Izraela u Tirani, koja je zadužena i za prostor Bosne i Hercegovine, imenovana je Galit Peleg, a koja će zamjeniti dosadašnjeg ambasadora Noaha Gala Gendlera.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici dalo saglasnost, odnosno odobrilo agreman za novu izraelsku ambasadoricu, potvrđeno je za Klix.ba.

Galit je do sada bila na funkciji direktora Odjela za javnu diplomatiju i akademske poslove u Generalnom konzulatu Izraela u New Yorku.

Služila je kao oficir u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF), a nakon odluženja vojnog roka studirala je na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu gdje je diplomirala na dva odsjeka: Islamske i bliskoistične studije i Međunarodne odnose.

Godine 1998. pridružila se izraelskoj diplomatskoj službi kao kadetkinja. U periodu 1999-2000 bila je zamjenica ambasadora u Maroku. Od 2001-2005 bila je zamenica ambasadora u Srbiji, gde se fokusirala na ponovno uspostavljanje međusobnih odnosa između Izraela i Srbije.

U periodu 2007-2011, Galit je bio šef kancelarije za vezu sa Evropskim parlamentom u Misiji Izraela pri Evropskoj uniji u Briselu.

Povodom imenovanja na svom Twitter profilu oglasila se i sama Peleg koja je kazala da je prvi put prije 9 godina turistički posjetila Bosnu i Hercegovinu.

“Nisam mogla odoliti divljenju njenoj ljepoti”, rekla je Galit.

Dodala je da je posjetila Banja Luku, Sarajevo i Mostar.

“Ko bi mogao znati da ću se 9 godina kasnije vratiti kao izraelski ambasador u ovoj zemlji”, istakla je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti