14.07.2024.
HomeNovostiBiH svjetski šampion po smanjenju broja stanovnika

BiH svjetski šampion po smanjenju broja stanovnika

Prema podacima u izvještaju Ujedinjenih nacija za 2022. godinu “Perspektive svjetskog stanovništva” Bosna i Hercegovina zauzima neslavno prvo mjesto na listi zemalja s najvećim smanjenjem broja stanovnika na svijetu.

Naime, kako se ističe u izvještaju, BiH godišnje gubi više od 1,5 odsto svog stanovništva.

U prvih 10 zemalja su i Srbija i Hrvatska koje zauzimaju sedmo i osmo mjesto na listi.

Kako se navodi u podacima UN-a, očekuje se da će Letonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Litvanija, samoproglašeno Kosovo, Jermenija, Sjeverna Makedonija i Poljska izgubiti između 40 i 50 odsto svog stanovništva do kraja vijeka.

“Analiza stanja stanovništva je potvrdila da je BiH zemlja sa ‘najnižim niskim’ fertilitetom na svijetu (1,25), visokim nivoima migracija i starenja stanovništva, kao i sa duboko ukorijenjenim rodnim nejednakostima. Do 2070. godine će takvi demografski trendovi i nejednakosti dovesti do smanjenja ukupnog stanovništva za preko 50 odsto, dok će demografska struktura naginjati starijoj populaciji sa njenim udjelom u ukupnom stanovništvu od preko 40 odsto”, istakao je nedavno Džon Kenedi Mosoti, predstavnik Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) u BiH, nakon provedene Projekcije stanovništva Bosne i Hercegovine za period 2020 -2070.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti