17.06.2024.
HomeNovostiBeogradski analitičar predviđa: „Biden sigurno pobjeđuje, prvi na udaru su Čović, Dodik...

Beogradski analitičar predviđa: „Biden sigurno pobjeđuje, prvi na udaru su Čović, Dodik i Izetbegović…“

Pobjeda Joea Bidena će označiti povratak tradicionalne američke politike katakteristične za predstavnike vašingtonskog establišmenta, dakle relativno predvidiva politika bez velikih iznenađenja i oscilacija, ocijenio je u razgovoru za N1 Milovan Jovanović, novinar i politički komentator. Govorio je i o uticaju ishoda izbora na prilike u Bosni i Hercegovini i regionu.

Za Jovanovića nema dileme – na izborima u Americi pobijedit će kandidat Demokratske stranke. Na pitanje zbog čega je takvog stava, Jovanović je rekao da je ishod izbora u uskoj vezi s pandemijom koronavirusom kao i nasilnih demonstracija širom ove svjetske velesile.

Potom je istakao da će nova američka administracija biti aktivno zainteresovana za naš region te da se u tom smislu mogu očekivati konkretni koraci.

”Nova administracija će ostati aktivno zainteresovana za naš region, ali uz blisku saradnju sa Evropskom unijom sa kojom će koordinirati u rešavanju ključnih otvorenih pitanja. Biden će se ponovo okrenuti Evropljanima, popraviće odnose sa starim saveznicima, radiće na jačanju transatlanskog partnerstva. On će tražiti zajednički jezik sa njima za razliku od Trumpa koji bi u drugom mandatu vršio još veći pritisak na Evropsku uniju, nego što je to radio u svom prvom mandatu”, ispričao je Jovanović za N1 televiziju.

Mišljenja je da će strategija biti da se političkim elitama konačno stane na put i tako onemogući da svojim djelovanjem ”nastave da čine veliku štetu svim građanima Bosne i Hercegovine”.

”Nova administracija će posvetiti više pažnje situaciji u BiH. Biden će podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, a to je sa ovom trojicom lidera u BiH vrlo teško. Očekujem snažan pritisak Bidenove administracije na trojicu bosanskih vođa: Dodika, Čovića i Izetbegovića. Oni se nekako moraju dovesti u red. Svaki pokušaj da se reforme u BIH rade s trenutnim političkim elitama osuđen je na propast”, naglasio je politički komentator u razgovoru za N1.

Dodao je da će SAD podržavati jačanje funkcionalnosti centralnih institucija BIH i njihovog multietničkog karaktera, dok se istovremeno može očekivati manje razumevanja za nacionalističke tendencije.

”Bidenova administracija će želeti da BiH integriše u NATO i EU. Verujem da će se to ostvariti i to na način tako što će se SAD dogovoriti sa Moskvom. Slično kao i Trumpova administracija, i Bajdenov tim će nastojati da ograniči i spreči maligni uticaj stranih sila na Balkanu, pre svega delovanje Kine i Rusije, ali i Turske kao i još nekih zemalja Bliskog istoka. Diskontinuitet sa Trumpovom politikom na Balkanu biće najvidljiviji u oblasti promocije demokratije i vladavine prava. Ove teme nisu zauzimale važno mesto na Trumpovoj agendi”, potcrtao je on.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti