Banovićke igre bez granica: Poništen konkurs za izbor uprave najprofitabilnijeg rudnika u državi!

0

Nakon što je Vlada Federacije BiH sredinom maja imenovala novo rukovodstvo RMU Banovići, na čijem čelu su se našao v.d. direktor Fadil Kudumović, Nadzorni odbor RMU Banovići je na 19. redovnoj sjednici održanoj 29. maja donio odluku o poništenju javnog kokursa za izbor i imenovanje Uprave – direktora i izvršnih direktora RMU Banovići d.d. Banovići.

Konkurs je bio objavljen 6. marta u dnevnoj štampi, a 11. marta u Službenom listu FBiH.

Pored Fadila Kudumovića kao v.d. su imenovani i Selmir Bijelić na funkciju izvršnog direktora za tehničke poslove, Damir Mrkonjić na mjesto izvršnog direktora za investicije, Jasmina Husić Mujića za izvršnog direktora za pravne poslove i Ibrahim Demirović, za izvršnog direktora za ekonomske poslove.

Nadzorni Odbor RMU Banovići čine Bego Birparić, dipl. ing. rud – predsjednik Nadzornog odbora (predstavnik državnog kapitala), Edin Kurtić, dipl .pravnik – član Nadzornog odbora (predstavnik državnog kapitala) i Antun Luburić, dipl.ing. prometa – član Nadzornog odbora (predstavnik privatnog kapitala), piše tuzlainfo.ba.

Prema saznanjima “Slobodne Bosne”, konkurs je poništen na inicijativu Bege Birparića, predsjednika Nadzornog odbora, koji je inače, što je vrlo indikativno, bio suzdržan kod imenovanja novog direktora. Neki čak tvrde da je upravo Birparić zainteresiran da bude novi direktor najprofitabilnijeg rudnika u Bosni i Hercegovini, koji je u prošloj godini imao prihod od 160 miliona KM. Zanimljiva je činjenica da je Bego Birparić blizak rođak bivšem “gazdi” rudnika RMU Banovići, Mirsadu Kukiću, no razišli su se prije nekoliko godina i sada navodno nisu u dobrim odnosima.

Stara ekipa koja je upravljala rudnikom, predvođena Mirsadom Kukićem, definitivno je maknuta od rudnika, ali nije još do kraja jasno koja će struktura preuzeti vlast i voditi poslovanje “zlatne koke”.

Nakon što je ostao bez finansijske moći, doslovno preko noći pale su i političke akcije Mirsada Kukića i njegove stranke PDA, za koju mnogi vjeruju da će se uskoro potpuno ugasiti, jer se do sada isključivo “hranila” iz kase RMU Banovići.